Hlavní obsah

Bombový útok v Bagdádu má 250 obětí

Bagdád

Nedělní bombový útok sebevražedného atentátníka v Bagdádu si podle nové bilance vyžádal nejméně 250 obětí. V noci na středu to oznámila irácká vláda. Sebevražedný útok se tak podle zpravodajského portálu BBC stal nejkrvavějším tohoto typu od americké invaze do Iráku v roce 2003.

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

Místo exploze před oblíbeným obchodním domem v Bagdádu

Článek

Oproti původní bilanci se ta nová zvýšila o takřka sto mrtvých, dřívější odhad podle některých zdrojů udával 165 zabitých. Pátrači na místě teroristického činu nadále hledají další těla.

Útok provedl příslušník radikálního hnutí Islámský stát, který se v autě naloženém výbušninami odpálil v rušné obchodní čtvrti Karráda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Škody a úklid po bombovém útoku v BagdáduVideo: Reuters

V době exploze ve čtvrti nakupovaly rodiny i s malými dětmi. Výbuch způsobil rovněž požár několikapatrového nákupního střediska, kde mnozí lidé uhořeli nebo se udusili. Premiér Hajdar Abádí vyhlásil třídenní smutek. Při návštěvě místa tragédie čelil hněvu místních, kteří jej obviňují, že vláda nedokáže teroristickým útokům účinně bránit a že klade malý důraz na bezpečnost.

Obyvatelé iráckého hlavního města a jeho okolí jsou často svědky bombových útoků páchaných příslušníky radikální organizace IS, která ovládá rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku a na severu a východě sousední Sýrie.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám