Hlavní obsah

Islámský stát zabíjel v Bagdádu a zničil starověký chrám babylonského boha Nabua

Bagdád/Ženeva

Při dvou atentátech v Bagdádu zahynulo ve čtvrtek podle upřesněných údajů 27 lidí. Asi sedmdesát dalších utrpělo zranění. Atentáty u hlavního města, ke kterým se přihlásil Islámský stát, se dávají do souvislosti s tím, jak se irácká armáda snaží dobýt nedalekou Fallúdžu. OSN mezitím potvrdila, že Islámský stát zničil starověký chrám boha Nabua v asyrském městě Nimrudu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy v Bagdádu si vyžádaly nejméně 22 mrtvých a přes 70 zraněnýchVideo: Reuters

 
Článek

Nejprve vybuchly výbušniny v autě na obchodní třídě ve čtvrti Džadída v Novém Bagdádu na východě města. Exploze zabila 15 lidí a padesát dalších zranila.

Druhý sebevražedný atentátník najel s autem plným výbušnin na kontrolní stanoviště armády ve městě Tadží severně od metropole. Zabil dvanáct lidí, především vojáků a dalších dvacet zranil.

Foto: Khalid Al-mousily, Reuters

Žena na místě atentátu v bagdádské čtvrti Džadída

Útoky pokračují i v postním měsíci ramadánu. Podle mluvčího koaličních sil Chrise Garvera tomu tak bude i nadále, protože se Islámský stát snaží „popírat celkovou realitu, kdy na bitevních polích jen ztrácí a nemá žádné zisky“.

Foto: Khalid Al-mousily, Reuters

Požárníci hasí budovu po atentátu v Bagdádu

Garver zmínil i propojení s Fallúdžou: „Leckdo v irácké vládě a leckdo v Bagdádu má pocit, že atentáty přicházejí z Fallúdži, ale v tuto chvíli ještě útok (iráckých vládních sil) na Fallúdžu nezměnil rytmus, se kterým podnikají atentáty v Bagdádu.“

Zničený asyrský chrám

OSN ve středu po prostudování satelitních snímků z 3. červena potvrdila zprávu Islámského státu, že zničil starověký chrám boha Nabua v asyrském městě Nimrudu.

„Při porovnání se snímky pořízenými 12. ledna 2016 jsme viděli rozsáhlé škody u hlavního vchodu chrámu známého jako Nabuův chrám,“ uvedly výzkumný úřad OSN UNITAR.

Chrám před a po explozi

Islámský stát tento týden zveřejnil video, na kterém ukazuje likvidaci 2800 let starého chrámu babylónského boha moudrosti a písma Nabua, kterého staří Babyloňané uctívali jako syna boha Marduka. Na záznamu je vidět mohutná exploze u chrámu. Není ale jasné, kdy islamisté nálož odpálili.

Video také zachycuje, jak buldozery na jiném místě srovnávají se zemí brány Maškli a Nergal v Ninive. Tyto záběry jsou ale zřejmě starší, asi z dubna. Na bráně Nergal už v únoru IS zničil sochu okřídleného býka reprezentujícího ochranného démona Lamassu.

Jeden z bojovníků na videu hrozí, že zničí i egyptské pyramidy a sfingu, uvedla agentura AFP. V extrémní interpretaci islámu, který uplatňuje chalífát, se mají ničit všechny modly, jak to prý dělal i prorok Mohamed.

Foto: Khalid Al-mousily, Reuters

Trosky auta naloženého výbučninami, které bylo použito při atentátu v Bagdádu

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Reklama

Výběr článků

Načítám