Hlavní obsah

Islámský stát prodává kradené starožitnosti přes Turecko i internet, vydělává miliardy

New York

Radikálové z Islámského státu v Sýrii a Iráku vydělávají ročně až 200 miliónů dolarů (4,8 miliardy korun) prodejem starožitností ukradených v dobytých lokalitách. Ve středu na to v dopise Spojeným národům upozornil ruský velvyslanec v OSN Vitalij Čurkin. Většina předmětů podle něj mizí přes Turecko.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu

Článek

„Okolo 100 000 kulturních objektů světové hodnoty včetně 4500 archeologických nalezišť, z nichž devět figuruje na seznamu světového dědictví UNESCO, má pod kontrolou Islámský stát. Zisk, který islamisté mají z nezákonného prodeje starožitností a archeologických cenností, se odhaduje na 150 miliónů až 200 miliónů amerických dolarů za rok,“ upozornil Čurkin.

Islámský stát podle ruského velvyslance dokonce vytvořil zvláštní skupinu, která zajišťuje manipulaci s cennostmi a jejich pašování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: IS zničil chrám v syrském KarjatínuVideo: Reuters

Tyto předměty velmi často směřují k zahraničním kupcům přes turecké území, uvedl dále Čurkin. Hlavním tranzitním místem má být turecké město Gaziantep nedaleko hranice se Sýrií, kde dobře funguje síť prodejců starožitností.

Foto: Mark Garten/United Nations/Handout via Reuters , Reuters

Ruský velvyslanec v OSN Vitalij Čurkin hovoří během zasedání Rady bezpečnosti.

Sociální sítě eliminují prostředníky

Z rabování povětšinou starověkých památek v Iráku a Sýrii ale mají prospěch i kriminální živly v tureckých městech Izmir, Mersin a Antalya, kam směřují často kradené šperky a mince, k nimž Turci vyhotovují falešné doklady o původu.

„Starožitnosti jsou nabízeny sběratelům z různých zemí, obyčejně prostřednictvím aukčních stránek na internetu, jako je eBay, a specializovaných internetových obchodů,“ poznamenal velvyslanec Čurkin a dodal, že Islámský stát v poslední době začal využívat také sociální sítě, aby obešel prostředníky a zboží prodával sám rovnou kupcům.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Turecká strana se k nařčením zatím nevyjádřila a firma eBay je odmítla. „Nemáme dosud žádné přímé důkazy o předmětech, které pocházely z rabování Islámského státu nebo podobných aktivit,“ citovala její prohlášení agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám