Hlavní obsah

Umar Čečenec je možná po smrti. USA ověřují, zda dostaly obávaného džihádistu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká armáda a tajné služby ověřují, zda byl při náletu v Sýrii minulý pátek zabit jeden z čelných velitelů Islámského státu (IS) abú Umar Šíšání neboli Čečenec. USA na jeho dopadení vypsaly odměnu pět miliónů dolarů (122 miliónů korun). Je pravděpodobné, že je Čečenec po smrti, uvedly agentura Reuters a televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu s velitelem abú Umarem Šíšáním (první zleva se zrzavými vousy)

Článek

Americký nálet se uskutečnil poblíž syrského města Šadádí, které ovládal Islámský stát, než ho v únoru dobyli umírnění povstalci. Američané při akci zabili 13 lidí. Několik zdrojů z americké bezpečnosti a vlády pod podmínkou anonymity připustilo, že mezi nimi zřejmě byl i Čečenec, oficiálně to však USA nepotvrdily.

Čečenci patří k nejtvrdším bojovníkům mezi islámskými radikály a abú Umar, jehož původní jméno je Tarchan Batirašvili, patřil k nejhledanějším předákům hnutí.

„Batirašvili je boji ostřílený a zkušený vůdce, který vedl bojovníky IS v četných střetech v Iráku i Sýrii,“ potvrdil mluvčí Pentagonu Peter Cook.

Dodal, že jeho odstranění by bylo pro džihádisty těžkou ranou a jistě by ztížilo i jejich schopnost verbovat další bojovníky z oblasti Kavkazu.

Sloužil jako armádní specialista

Šíšání čili Batirašvili se narodil v roce 1986. Je Čečenec pocházející z Gruzie, konkrétně ze soutěsky Pankisi, která byla vždy považována za základnu čečenských teroristů.

Kdysi sloužil v elitní jednotce gruzínské armády. Před šesti lety byl policií zadržen kvůli nelegálnímu držení zbraní, ale po propuštění odešel do Turecka a později se objevil v řadách džihádistů v Sýrii a Iráku, kde vedl skupinu bojovníků z bývalých sovětských republik, kterou po setkání s vůdcem Islámského státu abú Bakrem Bagdádím zapojil do řad IS.

Šíšání se ukázal být schopným vojevůdcem a jeho věhlas se rychle šířil. Hrál důležitou roli při několika ofenzívách IS, údajně vedl útok na vězení v Rakce, kde mohli džihádisté věznit i zahraniční rukojmí, a řídil přesun zbraní a techniky přes prostupnou irácko-syrskou hranici.

Předloni se spekulovalo o tom, že byl zabit v Iráku, ale údajně vyvázl jen se zraněním.

Reklama

Související články

Palba Islámského státu zasáhla Turecko

Jeden dospělý a dítě zahynuli v úterý při ostřelování turecké provincie Kilis, která leží poblíž syrských hranic. Palba byla vedena z území pod kontrolou...

Výběr článků

Načítám