Hlavní obsah

Rusko a USA se dohodly na příměří v Sýrii, oznámil šéf americké diplomacie Kerry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dohoda o příměří v Sýrii se rýsuje. Šéf americké diplomacie John Kerry v neděli oznámil, že se USA a Rusko dohodly na podmínkách, ochotu přistoupit na dohodu avizuje také syrský prezident Bašár Asad. Nyní ji mají stvrdit prezidenti Barack Obama a Vladimir Putin. Příměří je podmínkou pro obnovu pozastavených syrských mírových rozhovorů.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Ministr zahraničí USA John Kerry

Článek

Své požadavky na příměří už formulovala jak syrská opozice, tak syrský prezident Bašár Asad. První chce, aby klid zbraní dodržovaly všechny strany, k nimž nepatří islámští radikálové. Mají být také ukončeny blokády měst a propuštěni vězni.

Asad požaduje, aby teroristé příměří nevyužili k posílení svých pozic a aby jim jejich spojenci přestali poskytovat podporu. Za teroristy ale považuje všechny strany bojující proti syrské armádě, tedy i takzvanou umírněnou opozici, která nepatří k islámským radikálům.

Kerry prohlásil, že Sýrie je nyní „blíž příměří”. Se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem údajně „v principu” domluvil dohodu o ukončení bojů. Prezidenti Obama a Putin ji podle něj stvrdí osobně, „jakmile to bude příhodné”. Kerry ovšem připustil, že ještě zbývá dohodnout detaily.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na výroční konferenci

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Syrské mírové rozhovory byly za prostřednictví OSN zahájeny v lednu, avšak od 3. února jsou přerušeny. Opozice svou další účast podmínila právě příměřím a zlepšením situace syrských civilistů. Vláda pak umožnila přístup humanitárních konvojů do pěti obléhaných míst, ale v obležení je podle OSN až půl miliónu Syřanů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám