Hlavní obsah

USA v Sýrii a Iráku přiznaly jen osm civilních obětí náletů. Rusové žádnou

Při útocích na Islámský stát (IS) zemřelo mezi dubnem a červencem loňského roku osm civilistů, tři další pak byli zraněni. V pátek to uvedlo americké velitelství CENTCOM, pod které spadá Irák a Sýrie. Je to už třetí zpráva o civilních obětech náletů zahájených v roce 2014. Rusko dosud nevydalo žádnou.

Foto: Reuters

Útočný F/A-18F Super Hornet na palubě lodi USS George H.W. Bush po návratu z náletu

Článek

„Pokračujeme v prověřování zpráv o údajných civilních obětech a v budoucnu poskytneme další informace,” uvádí se v prohlášení velitelství ozbrojených sil pro Blízký východ a severní Afriku.

Dvě z obětí zemřely 12. dubna u irácké Havídže na taktickou jednotku. Tři další lidé byli zabiti při náletu na Suluk v Sýrii 11. června. Zbylí tři zemřeli 4. července při náletu na hlavní město IS Rakku. Washington uvedl, že letadla mířila na významný cíl. Po odhození bomb vjel do zaměřeného místa automobil a motocykl s civilisty.

„Ve všech těchto případech se zjistilo, že i když byly nálety vedeny v souladu se zákonem týkajícím se ozbrojeného konfliktu a s náležitou opatrností, bohužel zemřeli také civilisté,” stojí v prohlášení podle agentury Reuters.

V minulosti USA přiznaly šest civilních obětí v koaličních útocích. Předchozí zpráva vydaná v prosinci mluví o čtyřech obětech náletu na kontrolní stanoviště u Hatry.

Podle armádních statistik vojsko provedlo od roku 2014 do letošního 10. ledna přes 9560 náletů na radikály, z toho více než 6300 v Iráku a zbylé v Sýrii. Údajně při nich bylo zasaženo 97 procent cílů.

Zpochybnění čísel

Americkou zprávu zpochybňuje londýnská organizace nezávislých novinářů Airwars. Ta uvádí několik čísel, maximum obětí se podle ní pohybuje mezi 1825 až 2387, za prověřené ale považuje oběti 135 náletů, které si vyžádaly mezi 815 až 1149 obětí. Syrský exilový výbor pro lidský práva SHRC, který je spojen s opozicí proti syrskému prezidentovi Bašárovi Asadovi, uvádí, že jen loni si nálety koalice vedené Američany vyžádaly 268 civilních obětí, napsal skotský list The Herald.

Ověřit tato čísla je vzhledem k situaci v Sýrii nemožné, vzhledem k počtu náletů však působí čísla CENTCOM nepravděpodobně nízká. Američany vedená koalice je však alespoň ochotná přiznat „vedlejší oběti“ náletů, zatímco Rusové popírají jakoukoli civilní oběť.

Rusko oběti popírá

Velitel ruského letectva Viktor Bondarev na konci prosince prohlásil: „Letectvo nikdy nezasáhlo civilní cíle v Sýrii. Říkám to se vší vážností. Ani v jednom případě mí piloti nezasáhli žádný takzvaný citlivý cíl, jako jsou školy, nemocnice, mešity nebo posvátná místa.“

Od zahájení ruských náletů 30. září uplynulo 7. ledna sto dní. SHRC, která je tvrdě kritizuje, protože Rusové podporují Asada, 9. ledna uvedla, že při nich zahynulo 1754 lidí. Nedávná zpráva. Amnesty International uvádí, že si od listopadu do prosince vyžádaly nejméně dvě stě mrtvých, zatímco syrská opozice uvádí ve stejné době 570 zabitých civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám