Hlavní obsah

Asad nasadil v Latákii ruské vojenské roboty

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrská armáda používá v boji proti nepřátelům ruské roboty. Podle webu sputniknews.com tak učinila například v půlce prosince v provincii Latákie, kde se vojákům prezidenta Bašára Asada za podpory ruských vojenských robotů podařilo obsadit jednu ze strategických kót.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Trosky obrněnců na syrské základně Mastuma. Ilustrační snímek

Článek

Útoku, který byl podle webu namířen proti islamistickým bojovníkům, se zúčastnilo šest pásových vozidel Platforma-M ovládaných na dálku a vyzbrojených čtyřmi granátomety a jedním kalašnikovem a čtyři páry robotických vozidel Argo.

Dělostřeleckou podporu zajišťovaly 152mm houfnice Akacija.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jen čtyři zranění

Ze vzduchu prostor monitorovaly drony a útok řídili operátoři v reálném čase z Moskvy pomocí automatického systému velení a kontroly Andromeda-D. Za jejich pomoci se syrské pěchotě během dvaceti minut za cenu pouhých čtyř zraněných podařilo kótu obsadit, zatímco podle webu bylo zabito na sedmdesát teroristů. Tímto slovem ovšem režim označuje i příslušníky syrské protivládní opozice.

Deník The Daily Mail už v říjnu napsal, že Moskva také pracuje na robotické variantě tanku T90, který by se tak dal ovládat na vzdálenost až pěti kilometrů.

Související téma:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Za zcela bezvýsledné označil o víkendu list The Daily Telegraph britské bombardování v Sýrii. Jak podotkl, od 1. prosince, kdy britští poslanci rozhodli o vyslání letadel proti Asadovi, se britské stíhačky Tornado a Typhoon zúčastnily pouhých tří náletů. „Britská letecká kampaň v Sýrii je v podstatě neudálostí, která má malý, pokud vůbec nějaký dopad na rovnováhu sil na zemi,“ shrnul expert John Lake.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám