Hlavní obsah

Velitel elitní jednotky íránských revolučních gard v Moskvě jednal s Putinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Velitel elitní jednotky Kuds íránských revolučních gard generál Kásem Solejmání jednal minulý týden v Moskvě s prezidentem Vladimirem Putinem. Informovala o tom íránská agentura Fars s tím, že se jednání týkala situace v Sýrii, Iráku, Jemenu a v Libanonu. Kromě Putina se Solejmání sešel také s ruskými generály a s dalšími bezpečnostními představiteli.

Foto: Profimedia.cz

Generál Kásem Solejmání.

Článek

Podle amerických zdrojů byl Kásem Solejmání v Rusku už v létě, ale Kreml to tehdy popřel. Írán a Rusko pomáhají syrské armádě v boji proti rebelům.

Specialisté na zahraničí

Íránský generál velí jednotce Kuds, která patří pod revoluční gardy, ale specializuje se na akce v zahraničí. On a jeho lidé zřejmě stáli i za nečekaným vítězstvím irácké armády, které se podařilo osvobodit z rukou Islámského státu město Džurf as-Sachar. [celá zpráva]

Putin generála, jehož předchází pověst nebojácného muže, který v poli nenosí protistřepinovou vestu, v rozhovoru nazýval „drahým přítelem Kásemem“, napsala agentura Fars.

Íránská sféra vlivu

Ruské letectvo vstoupilo do bojů v Sýrii koncem září a v západním tisku se tehdy objevily informace, že se Moskva k tomuto kroku rozhodla právě po Solejmáního návštěvě Moskvy.

Sýrie, Irák, Jemen i Libanon jsou země, v nichž Írán uplatňuje prostřednictvím tamních šíitských komunit svůj vliv.

Írán přiznává, že má v Sýrii poradce a instruktory, ale popírá, že do bojů vstupují i jeho pozemní oddíly. Snahou Moskvy a Teheránu je pomoci syrské armádě udržet velká města a západ státu, který je domovem vládnoucích alávitů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám