Hlavní obsah

Jediné vítězství zařídil Iráku íránský generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Po překvapivém vítězství nad bojovníky Islámského státu v Džurf as-Sacharu ukazovala irácká televize záběry z vojenské přehlídky v osvobozeném městě, jímž pojížděly tanky. Nezávislá irácká média ale upozornila, že nejde ani tak o úspěch iráckých sil jako spíše íránského generála Kásema Sulejmáního, velitele Revolučních gard, který byl vidět i na přehlídce. Boje se zúčastnily i milice libanonského Hizballáhu, uvedla AP.

Foto: ČTK/AP

Příslušníci iráckých šíitských milicí během bojů s Islámským státem u Džurf as-Sacharu

Článek

Velitelé milice řekli agentuře AP, že na frontě u Džurf as-Sacharu působily desítky poradců z íránských Revolučních gard i libanonského Hizballáhu. Právě ti vycvičili na 7000 iráckých vojáků a příslušníků šíitských milicí bojujících ve městě. Koordinovali také průběh operace.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sulejmání začal plánovat osvobození Džurf as-Sacharu, obsazeného sunnitskými radikály od srpna, před třemi měsíci s cílem uvolnit trasy, jimiž tradičně o islámském svátku ášúrá proudí do Karbaly statisíce šíitských poutníků. Svátek začal tento týden.

Velitelé milicí označili Sulejmáního za nebojácného, podle jednoho z nich dokonce ani nenosí protistřepinovou vestu.

Foto: ČTK/AP

Íránský generál Kásem Sulejmání na archivním snímku

Íránský generál se podle agentury AP podílel také na jiných úspěšných operacích proti IS, zejména na uvolnění obklíčení Amirlí, ale irácká armáda i vláda jeho působení v Džurf as-Sacharu i dalších městech v Iráku odmítají komentovat.

Hizballáh, který je vyzbrojován Íránem, otevřeně hovoří o nasazení svých lidí v Sýrii, avšak o jejich přítomnosti v Iráku zatím mlčí. V červenci se objevila informace o jednom členovi Hizballáhu zabitém v Iráku, jeho pohřbu v Libanonu se pak zúčastnili nejvyšší členové této šíitské organizace.

Foto: ČTK/AP

Irácká šíitská milice při bojích o Džufr as-Sachar

AP připomíná, že Írán i jeho libanonský spojenec se v Iráku ocitají na stejné straně konfliktu v boji proti IS jako USA. Vojenské poradce do Iráku vyslaly i USA, ale ti operují podle AP z bezpečných základen, zatímco Sulejmání je na bojové linii a mohl by se podílet na rozhodujících bitvách o klíčová města.

Foto: ČTK/AP

Iráčtí policisté pózují před nasazením u Džufr as-Sacharu.

„Je pravda, že Irák potřebuje v současné situaci jakoukoli pomoc, ale měla by být veřejná a náležet k mezinárodnímu úsilí. Zastřená pomoc Íránu ohrožuje usmíření Iráčanů a také svrchovanost této země,” řekl AP sunnitský poslanec Hámid Mutlak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám