Hlavní obsah

Turecko nepošle další vojáky do Iráku, ale stávající nestáhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko zastavilo rozmisťování dalších vojáků v Iráku, ale nestáhne ty, které tam už poslalo. V úterý to podle agentury Reuters oznámil turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu poté, co Irák naléhal na stažení vojáků poblíž Mosulu ovládaného Islámským státem.

Foto: Reuters

Turecké tanky na hranicích s Irákem

Článek

Cavusoglu v pondělním telefonickém rozhovoru se svým iráckým protějškem řekl, že Ankara respektuje iráckou suverenitu, řekl mluvčí tureckého ministerstva Tanju Bilgic.

Turecko tvrdí, že své vojáky v severním Iráku rozmisťuje, protože tam cvičí a vyzbrojuje irácké jednotky. Bagdádská vláda ale namítá, že nikdy nepozvala turecké vojáky na své území, aby vedli tento program.

Irák už minulý týden kritizoval, že v oblasti Mosulu působí stovky tureckých vojáků. Ministr obrany Chálid Ubajdí řekl, že se musejí stáhnout, a premiér Hajdar Abádí pohrozil, že se obrátí na Radu bezpečnosti OSN, pokud Turci neodejdou do 48 hodin.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu řekl, že by rád co nejdříve navštívil Bagdád, aby spor kolem kontingentu vyřešil. Turečtí vojáci jsou v Iráku kvůli obraně proti možnému útoku Islámského státu a všichni, kteří jejich přítomnost vysvětlují jinak, se zapojují do „svévolné provokace,” řekl Davutoglu.

Napětí mezi oběma zeměmi je o to větší, že Turecko v posledních deseti letech několikrát zaútočilo na sousední irácký Kurdistán nacházející se také na severu země, protože tam má své tábory Kurdská strana pracujících, která se dlouhodobě snažila odtrhnout od Turecka oblasti obývané Kurdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám