Hlavní obsah

Jemenské šíity nálety nezastavily, rebelové hlásí sestřel súdánského letadla

Rijád
Aktualizováno

Saúdská Arábie v sobotu evakuovala z jemenského přístavu Aden desítky diplomatů, uvedla v sobotu BBC. Nálety pokračovaly už třetí noc za sebou, ale postup šíitských milicí Húsíů se zatím zastavit nepodařilo. Milice dokonce ohlásili sestřelení súdánského letounu, jehož pilota zajali.

Foto: Reuters

V Jemenu odvážejí oběti náletů.

Článek

„Protiraketový obranný systém sestřelil letadlo severně od Saná, pilot byl zajat,“ uvedl zdroj z šíitské milice pro tureckou agenturu Anadolu. Ta ale nebyla schopna jejich tvrzení ověřit. Saúdská Arábie ani Súdán se k informaci nevyjádřily.

Už v pátek se zřítil saúdskoarabský letoun F-15 do Rudého moře. Jeho dvoučlennou posádku se podařilo zachránit. „F-15S měl v pátek večer technické problémy, Piloti byli zachráněni ve spolupráci s americkou stranou,“ uvedlo saúdskoarabské ministerstvo obrany.

Vojenská letadla po celou noc útočila na jemenskou metropoli Saná, ovládanou šíitskými povstalci. „Letecké útoky probíhaly celou noc a přestaly za rozbřesku,” sdělil podle Reuters nejmenovaný obyvatel hlavního města. Exploze byly podle něj slyšet v oblasti na západě metropole, kde se nachází základna vládní národní gardy.

Evakuace diplomatů

„Saúdské královské námořnictvo podniklo operace Tornádo s cílem evakuovat z Adenu desítky diplomatů včetně saúdských,“ uvedla saúdskoarabská státní televize.

Námořnictvo podle AP zahájilo evakuaci zhruba 90 diplomatů ve středu. Už jsou v saúdskoarabském rudomořském přístavním městě Džidda. Národnost diplomatů zveřejněna nebyla.

Evakuováni byli i cizinci ze Saná. "Více než 200 zaměstnanců OSN, velvyslanectví a pracovníků zahraničních společností dnes odpoledne odletělo ze Saná," uvedla agentura AFP s odvoláním na humanitární zdroje.

Pákistán uvedl, že má v pohotovosti dva letouny pro případný nouzový přesun svých občanů z Jemenu.

Šíitsko-sunnitská válka v Jemenu

Poté, co milice Húsíů ovládli hlavní město Saná a prezident Abdar Rabbú Mansúra Hádí utekl do Adenu, Saúdská Arábie, Kuvajt a Spojené arabské emiráty do tohoto přístavu přesunuly svá velvyslanectví.

Před postupujícími milicemi utekl už v půlce týdne Hadí do Rijádu a požádal o mezinárodní intervenci. [celá zpráva]

Cílem koalice vedené Saúdskou Arábií je udržet režim prezidenta Hádího, který ohrožují šíitští rebelové z klanu Húsíů, podporovaní šíitským Íránem. [celá zpráva]

Úřady pod kontrolou povstalců uvedly, že během pátečních náletů zahynulo nejméně 24 civilistů, od začátku operace pak celkem 45. Jemenská armáda věrná prezidentovi Hadímu naopak hlásí, že při bombardování bylo zabito asi 80 rebelů a vojáků věrných bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhu Sálihovi, kteří se připojili k Húsíům.

Saúdskoarabský král Salmán ibn Abdal Azíz Saúd řekl na úvod summitu Ligy arbaských států,  že vojenská intervence bude pokračovat, dokud se situace v Jemenu nezlepší a nestabilizuje. Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí chce, aby tažení skončilo až s porážkou povstalců, které označil za "íránské loutky".

Také egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí považuje podle agentury Reuters vojenskou akci v Jemenu za nevyhnutelnou, když se do tamních vnitřních záležitostí vložila "cizí mocnost". Arabské země podle něj čelí bezprecedentnímu nebezpečí, které ohrožuje jejich stabilitu a identitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám