Hlavní obsah

Tomahawk za milión, inteligentní bomba za 900 tisíc. Útok na islamisty něco stojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Boj s Islámským státem v Iráku a Sýrii přijde Pentagon denně v průměru na 7,5 miliónu dolarů (zhruba 162 miliónů korun). V pátek to uvedl mluvčí amerického ministerstva obrany kontradmirál John Kirby. Přestože se jedná o vysokou částku, je pořád mnohonásobně nižší než suma představující náklady na operace v Afghánistánu.

Foto: Staff Sgt. Shawn Nickel, ČTK/AP

Bojový letoun F-18E Super Hornet nad severním Irákem po doplnění paliva opouští tankovací stroj KC-135 Stratotanker.

Článek

„Asi si umíte představit, že to na 7,5 miliónu dolarů denně nezačínalo,“ řekl Kirby a dodal, že zpočátku akce proti radikálům šlo jen o vyslání vojenských poradců na pomoc iráckým silám.

S novými vzdušnými údery proti islamistům v Sýrii ale náklady vzrostly. Dokonce tak, že by průměrná denní útrata mohla být až deset miliónů dolarů (zhruba 217 miliónů korun), upozornil list USA Today.

Ten také poznamenal, že jedna střela s plochou dráhou letu Tomahawk stojí 1,1 miliónu dolarů (24 miliónů korun). Podle britského deníku The Guardian jich přitom během zahájení útoků v Sýrii v noci na úterý bylo vypáleno 47.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké námořnictvo odpaluje rakety Tomahawk na SýriiVideo: Reuters

Pentagon také potvrdil, že jen ve středu použily americké síly 18 satelitně naváděných střel. Jedna přitom stojí 40 tisíc dolarů (zhruba 870 000 korun).

Pro srovnání: rozpočet Pentagonu pro operaci Trvalá svoboda v Afghánistánu činil v letošním fiskálním roce, který příští týden končí, 77,7 miliardy dolarů (1,7 biliónu korun). To znamená, že průměrné denní náklady jsou zhruba 212 miliónů dolarů (4,6 miliardy korun), upozornila ČTK.

USA vyslaly poradce do Iráku a posílily ostrahu své ambasády a dalších objektů v červnu. V srpnu pak začaly s nálety, které tento měsíc rozšířily na pozice Islámského státu v Sýrii. Jen v Iráku dodnes uskutečnili Američané 110 vzdušných úderů, ohlásil Kirby.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

V Iráku je podporují Francouzi a nově začnou Britové poté, co na návrh premiéra Davida Camerona parlament schválil vyslání šesti bojových letounů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám