Hlavní obsah

USA dodají Iráku 5000 protitankových raket Hellfire

– Washington/Bagdád

Americké ministerstvo zahraničí schválilo prodej dalších 5000 protitankových raket Iráku. Mají Bagdádu pomoci v boji se sunnitskými radikály z Islámského státu, který ovládá severozápad země. V úterý to uvedl podle listu The Wall Street Journal Pentagon. Prodej ale ještě musí do osmdesáti dnů schválit Kongres.

Foto: Lockheed Martin /US Army

Raketa Hellfire podvěšená pod vrtulníkem Apache

Článek

Agentura Reuters informovala, že kontrakt má hodnotu 700 miliónů dolarů (více než 14 miliard Kč). Součástí obchodu je i výcvik a logistická podpora irácké armády pro použití těchto zbraní.

Během červnového bleskového postupu Islámského státu (dříve ISIL) bagdádská vláda požádala Spojené státy o dodávky dalších raket Hellfire, které se odpalují z vrtulníků i letadel proti tankům a dalším obrněným vozidlům. Ničit ale mohou i nepancéřovaná vozidla.

USA už letos Iráku dodaly 780 těchto střel, 450 jich dorazilo v červenci. Dalších 366 jich bude dodáno v srpnu.

Mluvčí Pentagonu John Kirby uvedl, že dodávky střel Hellfire jsou součástí širší americké snahy pomoci iráckým silám v boji proti Islámskému státu. Opět ale zdůraznil, že americké jednotky v Iráku nasazeny nebudou.

Ministerstvo zahraničí tento týden také schválilo pětiletý kontrakt na údržbu vrtulníků za 500 miliónů dolarů. Irák navíc od června dostává stíhačky F-16, letos by měly být dodány čtyři. Firma Textron také čeká na souhlas k dodávkám cvičných proudových letadel, což by mohla být konkurence pro české L-159. [celá zpráva]

Navzdory nákupům zbraní ale Irák zatím nedokázal bojovníky Islámského státu zatlačit zpátky. Drží se od začátku roku ve Fallúdži a selhala i ofenzíva proti Tikrítu. [celá zpráva]

Irácký kabinet současně ve středu oznámil, že vyčlenil 850 miliónů dolarů (17,5 miliardy Kč) na pomoc lidem, kteří kvůli bojům opustili své domovy. Premiér Núrí Málikí řekl, že si je vláda vědoma jejich těžké situace. Vyzval ty sunnity, kteří zůstali na území ovládaném radikály, aby se chopili zbraní a povstali proti nim.

Reklama

Výběr článků

Načítám