Hlavní obsah

Vůdce džihádistů v Iráku nenávidí Spojené státy víc než bin Ládin

Vůdce džihádistické skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), která v úterý ovládla provincii Ninive s městem Mosúl a rafinérií Bajdží, abú Bakr Bagdádí nenávidí USA ještě více než někdejší vůdce Al-Káidy Usáma bin Ládin. Uvedl to list Washington Post. Abú Bakr má dnes větší vliv než současný šéf Al-Káidy Ajmán Zavahrí.

Foto: Reuters

Sunnitští bojovníci ve Fallúdži

Článek

Zatímco Zavahrí se deset skrývá na afghánsko-pákistánském pomezí a členy své organizace oslovuje prostřednictvím videa, Bagdádí zmobilizoval několik tisíc bojovníků a v Sýrii a v Iráku obsazuje města.

Richard Barrett z britské tajné služby MI6 je přesvědčen, že lidé, kteří touží po akci, půjdou za Bagdádím, ne za Zavahrím, uvedl britský The Daily Mail.

Bagdádí vyšel ze stínu Al-Káidy, když loni odepřel poslušnost Zavahrímu. Odmítl se stáhnout ze Sýrie a přenechat ji odnoži Al-Káidy frontě An-Nusra. Bagdádího muži v Sýrii zůstali a bojují tam nejen proti režimu v Damašku, ale také proti An-Nusře. Jejich cílem je ustavit chalífát na území východní Sýrie a západního Iráku.

O vůdci ISIL se toho moc neví. Narodil se zřejmě roku 1971. Na univerzitě v Bagdádu získal doktorát z islámských studií.

Syrský „Duch”

Po americké invazi do Iráku se připojil k rebelům, kteří tam začali působit po svržení Saddáma Husajna v roce 2003. Roky 2005 až 2007 prožil ve věznici v americkém táboře Bucca a odtud také pocházejí dvě jeho známé fotografie.

Jeho podoba je tajemstvím i pro ty, kdo s ním sympatizují. Členové šíitského Hizballáhu, který bojuje stejně jako ISIL v Sýrii, mu říkají Duch. Bagdádí má na tváři roušku, i když hovoří se svými nejbližšími spolupracovníky, a na stoupence se obrací nikoli z veřejného místa, ale přes internet. Je považován za schopného velitele i stratéga.

Od roku 2010 vede Islámský stát v Iráku, který se loni přejmenoval na Islámský stát v Iráku a v Levantě.

Reklama

Související témata:

Související články

Atentáty v Iráku otřásají i Kurdistánem

Při pondělním dvojitém atentátu zahynulo na severu Iráku 24 lidí a více než sto osob utrpělo zranění. Cílem bylo policejní kontrolní stanoviště ve městě Túz...

Výběr článků

Načítám