Hlavní obsah

USA obnovují vojenskou pomoc Egyptu, dodají mu bitevní vrtulníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy se rozhodly obnovit vojenskou pomoc Egyptu zastavenou loni po armádním puči, který svrhl demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího. Podle agentury AP o tom v úterý informovalo americké ministerstvo zahraničí. První dodávkou bude desítka bojových vrtulníků Apache.

Foto: Boeing

AH-64D Lonbow Apache s odmontovaným radarem

Článek

Vláda prezidenta Baracka Obamy se podle mluvčí ministerstva Jen Psakiové ujistila, že Egypt dodržuje mírovou dohodu s Izraelem a proto splňuje podmínky poskytnutí vojenské pomoci v boji s teroristickou hrozbou. Washington proto uvolní dodávku deseti útočných helikoptér, kterou zmrazil loni v červenci.

Spojené státy zastavily v říjnu také plánované zaslání tanků, stíhaček a další vojenské techniky i 260 miliónů dolarů v hotovosti Egyptu poté, co egyptské úřady použily násilí proti demonstrantům, kteří protestovali proti svržení Mursího. Washington se tehdy obával možného porušování lidských práv v zemi.

Zastavení pomoci vyvolalo nezvyklé napětí mezi Egyptem a Spojenými státy, které od podpisu mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem v roce 1979 posílaly této nejlidnatější arabské zemi podporu ve výši kolem 1,3 miliardy dolarů ročně.

Úterní rozhodnutí americké vlády umožňuje kromě vrtulníků obnovit také další část vojenské pomoci, zvláště tu, která je určena na boj s teroristy na neklidném Sinajském poloostrově.

Americký ministr zahraničí John Kerry bude podle AP ve středu o této problematice ve Washingtonu jednat se šéfem egyptské tajné služby.

Egypt nemá pod kontrolou Sinaj, kde operují teroristické skupiny.

K žádné demokratizaci v zemi však nedošlo. Muslimské bratrstvo, jehož členové se bouřili proti svožení Mursího, který pocházel z jeho řad, bylo zakázáno a označeno jako teroristická organizace. [celá zpráva] V masových procesech s muslimskými bratry padaly hromadně hrdelní tresty, v jednom jich bylo vynesen 529. [celá zpráva]A ministr obran, maršál Abdal Fatah Sisi, který Mursího svrhl, nyní kandiduje na prezidenta.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám