Hlavní obsah

V Egyptě odsoudili k smrti 529 muslimských bratří

– Káhira • Aktualizováno

Soud v Mínje na jihu Egypta v pondělí poslal na smrt 529 příslušníků zakázaného Muslimského bratrstva, kteří podporovali loni svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Soudu na to stačila pouhá dvě stání. O bezprecedentním verdiktu informoval Canadian Press jeden z obhájců s tím, že obhajoba neměla prostor se vyjádřit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příbuzné odsouzených na smrt zachvátila po vyhlášení rozsudku panikaVideo: Reuters

 
Článek

„Soud se rozhodl odsoudit k smrti 529 obžalovaných a 16 jich osvobodil,” uvedl právník Ahmad Šaríf. Rozsudek ještě nevstoupil v platnost, proti verdiktu se lze odvolat. Před soudem stanulo 153 lidí, ostatní nebyli přítomni.

Egypťané byli odsouzeni za vážné zločiny. Byla mezi nimi i vražda policisty, pokus o vraždu dvou dalších a útoky na policejní stanice. Souzeni jsou nejen vysocí představitelé Muslimského bratrstva, ale i řadoví členové.

V procesu bylo obžalováno 545 lidí – všichni za násilnosti v Mínje, které propukly poté, co bezpečnostní síly v srpnu rozehnaly dva tábory příznivců Muhammada Mursího, kteří odmítali jeho odstavení jako nezákonné.

Poté, co legálně zvoleného islamistického prezidenta Muhammada Mursího na začátku července odstavila armáda, zachvátily zemi protesty. Bezpečnostní složky nakonec zasáhly tvrdě proti jeho příznivcům. Srpnové rozehnání dvou táborů Mursího příznivců a následné násilné protesty Muslimských bratří, kteří útočili na policejní stanice i na koptské kostely, si vyžádaly přes 500 mrtvých. [celá zpráva]

Na podzim bylo Muslimské bratrstvo postaveno mimo zákon a rozpuštěno.[celá zpráva]

Vláda ho pak označila za teroristickou organizaci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám