Hlavní obsah

Syrský uran vzbuzuje stále větší obavy, stačil by na pět bomb

Londýn

Britský list Financial Times s odvoláním na experty v úterý varoval, že v Sýrii může být na 50 tun neobohaceného uranu. Je to dostatečné množství na výrobu pěti bomb. Zatím se více hovořilo o nebezpečí rozsáhlého arzenálu chemických zbraní, které by mohl Asadův režim použít proti vzbouřencům, nebo by se mohly dostat do rukou islámských radikálů mezi vzbouřenci. Sýrie ale může mít i velké zásoby uranu.

Foto: Profimedia.cz

Záběr budovy syrského reaktoru na archivním záběru

Článek

S prohlubující se občanskou válkou, která postupně zasáhla celou zemi, vzrůstají pochyby, co se stalo se syrskými zásobami uranové rudy a neobohaceného uranu.

Sýrie se s pomocí Severní Koreje pokusila postavit jaderný reaktor na východě země. Ten byl zničen v roce 2007 při náletu izraelských letadel. Účel reaktoru není znám, ale spekuluje se, že pro jeho provoz bylo potřeba na 50 tun uranu.

Stopy uranu v Sýrii

Při inspekci Mezinárodní agentury pro atomovou energii v květnu 2008 byly poblíž trosek reaktoru nalezeny stopy po uranu, ale ne jeho zásoby, což naznačuje, že mohly být převezeny. Otázkou je ale kam.

Obavy panují zejména z toho, že blízkým spojencem Sýrie je Írán, který už zvládl technologii obohacování uranu a může potřebovat další materiál. Ten by mohl být do Íránu přepraven vzduchem.

Satelitní záběry z konce roku 2012, které zachycovaly zařízení pro úpravu uranu u Damašku, ukazovaly, že na místě jsou vojáci a aktuálně se zařízení čistí. To by mohlo znamenat, že by tam uran mohl být uložen, napsal list Jerusalem Post .

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám