Hlavní obsah

Palestinská hnutí se usmiřují, příznivci Fatahu mohli slavit v Gaze

Novinky, rei
Gaza

Stovky tisíc příznivců hnutí Fatah předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse slavily v pátek v pásmu Gazy 48. výročí založení organizace. Bylo to poprvé, kdy jejich shromáždění povolilo rivalské hnutí Hamás, které Fatah z Gazy před více než pěti lety vytlačilo.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Shromáždění Fatahu v Gaze

Článek

„Vítězství se blíží a my se spolu v blízké budoucnosti shledáme,“ promluvil podle agentury AFP z obrazovek ke shromážděným Abbás v předtočeném projevu.

„Gaza byla prvním palestinským územím zbaveným (izraelské) okupace a usedlostí. Chceme, aby byla zrušena i její blokáda, aby mohla být svobodná a spojila se se zbytkem národa,“ vzkázal šéf Fatahu ze Západního břehu Jordánu.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Shromáždění se zúčastnilo několik set tisíc lidí.

„Poselství dneška zní: Fatah nemůže být odstraněn. Fatah žije a nikdo ho nemůže vyloučit. Usiluje o ukončení rozkolu,“ citovala agentura Reuters výrok člena úzkého vedení Fatahu Amala Hamada.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Oslavy příznivců Fatahu v městě Gaza

Podle Fatahu se slavnosti zúčastnilo půl miliónů jeho příznivců, Hamás uvedl 200 000 účastníků. Pořadatelé se údajně rozhodli předčasně ukončit proslovy kvůli velkému množství lidí a logistickým problémům.

Foto: Mohammed Salem, Reuters

Oslavy Fatahu v Gaze

Páteční shromáždění je vnímáno jako snaha o smíření dvou soupeřících táborů. Příznivci Hamásu se směli už minulý měsíc sejít na západním břehu, jemuž dominuje Fatah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám