Hlavní obsah

Syrští rebelové dostávají žold, peníze pochází i ze zahraničí

– Halab
Novinky, rei

Syrští bojovníci ve městě Halab dostali poprvé po měsících nasazení žold. S odkazem na místní velitele to uvedla v pondělí agentura AFP. Alespoň část peněz podle zdrojů pochází ze zahraničí.

Foto: Zain Karam, Reuters

Bojovníci v syrském Halabu

Článek

„Revoluční vojenské rady distribuují bojovníkům měsíční mzdy, zejména těm v první linii,“ potvrdil AFP Abdul Salam Humaidí, který žold osobně v historickém centru Halabu rozdával. Muži přijetí 150 dolarů (necelé 3000 korun) stvrzovali otisknutím svého palce od inkoustu na výplatní seznam vedle svého jména.

Humaidí, který v syrské armádě sloužil 30 let, než přeběhl k rebelům, protože režim prezidenta Bašára Asada je podle jeho slov „zkorumpovaný a sektářský“. Nyní je pokladníkem Revoluční vojenské rady. Odmítl říct, odkud peníze jsou, jiní velitelé v Halabu ale potvrdili, že část pochází ze zahraničí - z Kataru, Turecka, států z oblasti Perského zálivu a dalších muslimských zemí.

„Dostali jsme plat 150 dolarů. Máme to jako kapesné a také pro rodinu, na bydlení,“ řekl AFP Muhammad Násir, jenž na straně rebelů bojoval půl roku, aniž by byl dosud placen.

Boje v Sýrii začaly loni v březnu. Vyžádaly si na 30 000 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám