Hlavní obsah

Írán cvičí pro Asada šíitské milice, stěžuje si Pentagon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Írán je stále důležitějším podporovatelem syrského prezidenta Bašára Asada, tvrdí Spojené státy. Náčelník spojených štábů armády generál Martin Dempsey i ministr obrany Leon Panetta na úterní tiskové konferenci prohlásili, že Teherán cvičí šíitské milice, na které se Asad ve válce s povstalci spoléhá čím dál víc.

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr obrany Leon Panetta (vlevo) a náčelní spojených štábů armády generál Martin Dempsey

Článek

„Takový průběh by zatížil každou armádu. Mají problémy se zásobováním, s morálkou,“ prohlásil na adresu syrských vládních sil po 18 měsících bojů Dempsey. Panetta dodal, že v takové situaci stupňuje svoji aktivitu Íránu, které Asadovy síly podporuje a cvičí. „Nemyslíme si, že by Írán nyní měl takovou roli hrát,“ prohlásil ministr a dodal, že syrský režim padne.

Dempsey upozornil na to, že Asad se spoléhá na letectvo. Bojové letouny a helikoptéry nadále útočí intenzivně například v Aleppu.

Zmínky o bezletové zóně

Na dotaz, zda je americká armáda zvažuje intervenci v Sýrii, odpověděl Dempsey, že USA v současnosti jednají s Jordánskem a Tureckem o vytvoření bezpečnostních koridorů kvůli neustávajícímu přílivu Syřanů prchajících před boji. „S těmi by zřejmě přišla nějaká forma bezletové zóny. Neplánujeme ale nic jednostranně,“ poznamenal generál.

Ministr Panetta ovšem v rozhovoru pro agenturu AP v pondělí řekl, že bezletová zóna v oblasti není pro USA „naléhavým tématem“.

Dempsey se také vyjádřil k prohlášení syrských rebelů, že sestřelili syrský bojový letoun. Generál pochybuje, že povstalci mají k dispozici střely země-vzduch a za pádem strojem by hledal spíše technickou závadu na stroji.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rebelové sestřelili stíhačku syrské armádyVideo: Reuters

V Sýrii se bojuje od loňského března. Podle humanitárních organizací zemřelo na 21 000 lidí.

Ve středu vybuchla nálož v centru hlavního města Damašku. Terčem byla budova, v níž zasedaly armádní špičky. Exploze si vyžádala tři zraněné, informovala státní televize.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám