Hlavní obsah

Syrský prezident Asad připouští odchod do exilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Západ se snaží přesvědčit Rusko, aby udělilo politický azyl syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Ve středu to napsal ruský list Kommersant. Moskva ale nic podobného neplánuje. Asad však v úterý nevyloučil, že zemi opustí.

Článek

Syrský prezident, který dosud rozhodně odmítal možnost odstoupení, poprvé tuto eventualitu podmínečně připustil v rozhovoru zveřejněném v úterý v tureckém deníku Cumhuriyet. Asad to řekl v rámci vyjádření lítosti nad sestřelením tureckého letounu RF-4E Phantom syrskou protivzdušnou obranou. Zdůraznil, že si nepřeje válku s Tureckem. [celá zpráva]

"Západní země, a především Spojené státy, se snaží přesvědčit Moskvu, aby přijala syrského vůdce a poskytla mu politický azyl," citoval deník ruský diplomatický zdroj. "My jsme ale neměli a nemáme žádné plány, abychom přijali Asada v Rusku," dodal zdroj.

Ruské ministerstvo zahraničí následně prohlásilo, že o Asadově osudu s USA nevyjednává.

Nejmenovaný západní diplomat ani nevyvrátil Kommersantu informace o tomto "naléhavém návrhu", který byl adresován Moskvě poté, co byla v sobotu uzavřena v Ženevě mezinárodní dohoda o zásadách politické transformace v Sýrii.

Žádná šance, že by mohl setrvat

Pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN (Spojené státy, Čína, Rusko, Francie a Británie) se společně s Tureckem a zeměmi Ligy arabských států (LAS) dohodlo na zásadách politických změn v Sýrii, kde vzpoura proti režimu prezidenta Asada přerostla v ozbrojený konflikt, který si vyžádal přes 16 000 mrtvých. [celá zpráva]

Ačkoli jméno syrského prezidenta v dohodě nikde nefiguruje, neexistuje žádná šance, která by Asadovi umožňovala setrvávat nadále u moci, citoval Kommersant mluvčí americké diplomacie Victorii Nulandovou.

Podle listu Spojené státy chápou přijetí tohoto textu jako "nepřímý souhlas Moskvy s Asadovým odchodem", podotýká list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám