Hlavní obsah

Sýrii po třinácti měsících války docházejí peníze, násilí neustává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Syrské vládě po třinácti měsících bojů se vzbouřenci docházejí peníze, a proto zavedla drastická úsporná opatření. Uvedl to list Washington Post s odvoláním na tajné služby a finanční experty. Situaci zhoršují sankce, vysoce nákladné jsou však i samotné boje. Už dříve server Debkafiles odhadl, že měsíčně přijdou boje na půl miliardy dolarů.

Foto: ČTK/AP

Dým nad ostřelovaným Homsem

Článek

Sýrie nyní kvůli nedostatku prostředků v některých oblastech země přestala zajišťovat zdravotní péči a výuku ve školách. Režim má prostředky jen na několik dalších měsíců, zatím však je schopen dál vést vojenské operace.

Izrael informoval, že syrští vojáci na hranicích s Izraelem nemají menáž a rádi si berou dávky shozené Izraelci. [celá zpráva]

Propad příjmů

Před rokem měla země na účtech asi 20 miliard dolarů, nyní je to mezi pěti a deseti. Měsíčně přichází o miliardu. Propadly se výrazně její příjmy, k čemuž přispěly i sankce.

Ropu odmítá nakupovat i Čína a Indie a nedaří se ani prodej přes Írán. Sýrie je tak vydána napospas libanonským obchodníkům na černém trhu. Ti za ropu platí málo a do Sýrie prodávají draze benzín.

Téměř na nulu klesl kvůli bojům příjem z turistického ruchu.

Podle amerického ministra obrany Leona Panetty sankce podminovaly finanční toky režimu a příjem země se snížil na třetinu. V posledním roce se ekonomika podle Mezinárodního měnového fondu propadla o dvě procenta.

Problémem je i oslabení syrské libry. Před rokem byl dolar za padesát liber, pak se ze něj platilo na černém trhu až sto. Teprve po intervenci syrské centrální banky zpevnila na 70 liber za dolar.

To vše vede k prudkému růstu cen paliv a potravin.

Ekonomický tlak zatím Asada nepoložil

„Naděje je v tom, že Asad nebude schopen financovat nejen boje, ale že tlak pocítí i jinde," uvedl jeden z expertů tajných služeb.

„Ekonomický tlak je silný, ale zatím naneštěstí ne dost,“ uvedl příslušník tajné služby z jedné blízkovýchodní země, který monitoruje ekonomickou situaci v Sýrii.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Sýrie se údajně pokoušela Číně a Rusku nabídnout státní dluhopisy, ale zatím musí hlavně spoléhat na Teherán. [celá zpráva]

„Iránské peníze pomáhají Asadovi přežít,“ řekl další agent, ale Írán má své vlastní problémy a nyní je více omezen v tom, co může nabídnout.“

Boje pokračují i přes příměří

V Sýrii i přes dva týdny trvající příměří pokračuje nepřijatelné násilí, řekl podle britské BBC v úterý zmocněnec mezinárodního společenství Kofi Annan na uzavřeném zasedání Rady bezpečnosti OSN. Celková situace v této zemi je podle něho "zcela opačná, než by si přálo mezinárodní společenství".

Ve středu bylo podle opozice zabito devět civilistů, včetně desetiletého dítěte. Státní agentura SANA oznámila zabití jednoho vojáka a zranění dvou dalších při sebevražedném pumovém útoku na kontrolní stanoviště v provincii Haláb. Vládní jednotky znovu ostřelují damašské předměstí Duma.

Foto: ČTK/AP

Homs po ostřelování hoří

Annan se obává dění v Hamá, kde byly podle informací aktivistů bojujících proti režimu prezidenta Bašára Asada v pondělí po odchodu mezinárodních pozorovatelů zabity desítky lidí.

"Pokud se to potvrdí, bude to něco naprosto nepřijatelného a hanebného," řekl Annan. Ve středu ale i v Hamá zavládl klid, uvedla agentura AP s odvoláním na opoziční činitele. Ti to přičítají skutečnosti, že v Hamá jsou od úterka dva pozorovatelé OSN. Stejně tak podle nich ustaly útoky vládních sil proti městu Homs, které týdny ostřelovalo dělostřelectvo. Od víkendu jsou tam ale dva pozorovatelé OSN.

Francie chce použít sílu

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé řekl, že by Rada bezpečnosti OSN měla začít zvažovat použití síly, aby se zabránilo dalšímu násilí. "Nemůže dovolit režimu, aby nás porazil," řekl Juppé.

Podle něj šestibodový Annanův mírový plán potřebuje rozšířit o bod sedmý, kdy by bylo možné použít sílu, "aby se zabránilo tragédii". Tento bod ale nápadně připomíná libyjský scénář, kterého se obává Rusko a zřejmě i Čína.

Podle Juppého by mělo být 300 pozorovatelů OSN v zemi rozmístěno do dvou týdnů. Damašek ale souhlasí jen s 250.

Opozice sahá k vraždám důstojníků

Oponenti syrského prezidenta Bašára Asada se stále více uchylují k taktice cílené likvidace loajálních armádních důstojníků při stupňování boje za svržení režimu. Za poslední tři měsíce zastřelili nejméně deset vysokých důstojníků, včetně několika generálů, napsala agentura AP.

Foto: Denis Balibouse , Reuters

Bývalý generální tajemník OSN a nynější vyslanec organizace pro Sýrii Kofi Annan

V úterý zastřelili před obchodem na jednom z předměstí Damašku podplukovníka ve výslužbě a jeho bratra, také vysokého důstojníka. Na jiném místě v metropoli byl podle zpráv opozičních aktivistů zabit důstojník zpravodajské služby.

Případy cílené likvidace se množí poté, co režimní síly v posledních měsících tvrdě nabývají převahy nad povstalci. Množství vražd vzrostlo poté, co 12. dubna vstoupilo v platnost příměří zakotvené v mírovém plánu zmocněnce OSN Kofiho Annana.

Reklama

Výběr článků

Načítám