Hlavní obsah

Série atentátů v Iráku si vyžádala přes čtyřicet obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Výbuchy v několika iráckých městech zabily v úterý přinejmenším 46 lidí. Nejméně 188 dalších utrpělo zranění, uvedla v úterý s odvoláním na policejní a nemocniční zdroje agentura Reuters. Počet vzrostl po dalších dvou atentátech. Terčem byli hlavně policisté a také šíitští poutníci. K odpovědnosti za útoky se zatím nikdo nepřihlásil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Kirkúku vybuchly nálože ukryté ve třech autechVideo: Reuters

 
Článek

Nejhorší následky měl dvojitý atentát v Karbale, ležící jižně od Bagdádu, kde zahynulo 13 osob a 48 je zraněno. Mluvčí tamní zdravotní služby řekl, že druhá z explozí byla ničivější.

"Viděl jsem na silnici kusy těl, prsty, utržené ruce. Policisté jsou hloupí, protože se vždy shluknou na místě prvního výbuchu a pak následuje druhý. To oni jsou terčem," sdělil jeden z místních obchodníků agentuře Reuters.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V severoiráckém Kirkúku vybuchly nálože ukryté ve třech autech nedaleko policejního velitelství, v centru města a u ministerstva. Zabily celkem 13 osob. Zraněno bylo 59 lidí.

Mezi zraněnými je i policejní fotograf, který řekl, že v autech zůstala spálená těla. "Hořelo několik desítek aut. Byla to scéna z pekla, v němž je jenom plamen, mrtví a nic jiného," sdělil.

Útoky po celé zemi

Dva lidé zahynuli v úterý v centru Bagdádu, kde vybuchla nálož ukrytá v autě. Dalších osm osob bylo zraněno, uvedla televize Al-Arabíja. Předpokládá se, že šlo o sebevražedný atentát.

Další útoky byly spáchány v Hílle, Sámaře, Bajdží a Latifiji. V Hílle zabila bomba v autě dva lidi a 33 dalších zranila. V Bákubě policisté našli osm bomb a podařilo se jim je zneškodnit.

Irák stále bojuje s násilím, za nímž je hlavně místní odnož Al-Káidy. V únoru si atentáty vyžádaly 150 obětí. Minulou vlnu násilí z let 2006 a 2007 se podařilo zlikvidovat nejen díky tehdejšímu posílení amerického kontingentu, ale také díky pomoci místních sunnitských kmenů.

V pondělí si Iráčané připomínali devět let od Američany vedené invaze do své země. V Bagdádu pochodovaly tisíce radikálů podporujících protiamerického šíitského duchovního Muktadu Sadra.

Násilí ohrožuje plánovanou schůzku Ligy arabských států, naplánovanou na 29. března. Dva dny předtím, 27. března, tam mají jednat arabští ministři hospodářství a po nich 28. března šéfové diplomacií. Jedním z témat má být situace v Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám