Hlavní obsah

V Sýrii naplno vypukla občanská válka

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Občanská válka, která v Sýrii probíhá už několik týdnů, dostala v noci na středu nový rozměr. Vojáci, kteří zběhli z armády, zaútočili na základnu Harasta nedaleko hlavního města Damašku, informovala BBC s odkazem na opoziční zdroje. Povstalci zničili část sídla zpravodajské služby obávaného letectva.

Článek

Osvobozenecká armáda použila rakety a kulomety, oznámili opoziční představitelé. Jedná se o nejvážnější útok proti mocenskému aparátu od počátku protestů proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Ten navzdory propuštění tisícovky vězňů, kteří prý "nemají na rukou krev" pokračuje v tvrdých úderech proti civilistům, ačkoli přislíbil ukončení akcí Lize arabských států. Ta v reakci na to zavedla vůči Sýrii sankce a vyloučila ji ze svých jednání. Arabští vládcové se obávají rozšíření revoluční vlny do jejich zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba v ulicích syrského HomsuVideo: Reuters

Turecko vs. Írán

Sýrii také nově hrozí rozsáhlé výpadky dodávek elektřiny. Odstřižením od dodávek jí v úterý pohrozilo Turecko ústy ministra pro energetiku. K němu se přidal premiér Recep Tayyip Erdogan, když prohlásil, že jeho vláda už ztratila poslední důvěru v syrský režim, který se svým přístupem k "požadavkům lidu" zcela zdiskreditoval a stojí "na kraji propasti".

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"Nikdo už neočekává, že by režim vyhověl všem požadavkům lidu," prohlásil Erdogan. Na území Turecka se prý také cvičí armáda Asadových odpůrců, která má mít asi 15 000 lidí. [celá zpráva]

Turecko bojuje v Sýrii o vliv s Íránem. Má zjevně podporu USA. Tento týden se v agenturách objevila zpráva, že Washington podpoří i boj Turků proti kurdským povstalcům poskytnutím svých bezpilotních letounů.

Protesty v Sýrii si podle OSN vyžádaly od března přes 3500 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Související články

Liga arabských států přitvrdila vůči Sýrii

Liga arabských států (LAS) v sobotu rozhodla, že ze svých jednání do odvolání vyloučí Sýrii, vůči níž také zavede sankce. Důvodem je porušení slibu ze strany...

Výběr článků

Načítám