Hlavní obsah

Syrská opozice buduje v Turecku mohutnou armádu

Novinky,
Ankara

Na jihovýchodě Turecka vzniká Syrská osvobozenecká armáda, která má představovat vojenské křídlo sjednocené syrské opozice. Uvedl to deník Daily Telegraph s tím, že Turecko, jež má stále větší ambice hrát klíčovou roli v oblasti, vznik mohutné ozbrojené složky opozice o síle 15 000 mužů podporuje.

Článek

List hovořil s velitelem tohoto bojového uskupení plukovníkem Riádem Assadem, ke kterému je možné se dostat jen se souhlasem tureckého ministerstva zahraničí. I to ukazuje, jak hluboká je roztržka mezi Ankarou a Damaškem. Obě země přitom dříve úzce spolupracovaly.

Existenci ozbrojeného křídla opozice potvrzují podle listu i útoky na syrské bezpečnostní síly, které si vyžádaly řadu obětí. Ty ale současně dávají za pravdu syrskému prezidentovi Bašárovi Asadovi, který tvrdí, že nečelí protestům civilistů toužícím po změně režimu, ale akcím organizovaných protistátních gangů.

„Jsme budoucí armáda nové Sýrie. Nejsme spojeni s žádnou skupinou, náboženstvím nebo politickou stranou. Chceme chránit všechny složky syrské společnosti,“ řekl plukovník Riád Assad.

Velikost této armády, která se cvičí v Turecku na tajných základnách, není známa, odhaduje se ale až patnáct tisíc.

Jádro sil tvoří dezertéři

Velitel vzbouřenecké armády si je ale vědom obtížné situace: „Nemáme možnost kupovat si zbraně, i když potřebujeme chránit civilisty v Sýrii. Chceme vytvořit bezpečné zóny na severu Sýrie, nárazníkovou zónu, kde by se armáda mohla zorganizovat.“

Armáda zatím využívá především ukořistěných zbraní a munice, i když není vyloučeno, že jí pomáhá Turecko. Plukovník proto žádá o ustavení bezletových zón a námořní blokádu země.

Základem armády jsou dezertéři z vládních jednotek. I to je jeden z důvodů, proč bojovníci osvobozenecké armády slaví úspěchy při akcích proti vládním vojákům a agentům bezpečnostních sil.

Minulý týden se osvobozenecká armáda přihlásila k zabití devíti vojáků ve střetech ve městech ve střední Sýrii. V pátek bylo v Homsu, které je jádrem odporu proti prezidentovi Bašárovi Asadovi, zabito dalších 17 vládních vojáků.

Sýrie tento týden přijala plán Ligy arabských států na ukončení násilností v zemi. Jedním z bodů je stažení syrských vojáků z měst a ukončení útoku na civilisty.[celá zpráva]

I ve čtvrtek však syrská vojska ostřelovala Homs z kulometů na obrněncích.[celá zpráva]

Syrská vláda nabídla amnestii ozbrojeným odpůrcům, když se do týdne sami přihlásí policii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám