Hlavní obsah

Syrská armáda nadále střílí do demonstrantů, čelí dalším sankcím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Brusel

Při pátečních protestech v Sýrii bylo podle protivládních zdrojů zabito v Homsu, Damašku a Inchilu 20 lidí. Syrská vláda přitom slíbila, že vojáci už nebudou proti demonstrantům nasazováni. Země Evropské unie rozšíří sankce proti syrskému režimu a syrským institucím. Bude uplatněno embargo na dovoz syrské ropy.

Foto: Reuters

Protesty v Sýrii pokračují čtvrtým měsícem.

Článek

Jeden z místních aktivistů sdělil Reuters, že 18 osob bylo zabito v různých městech v provincii Dará na jihu země a dva v Homsu.

Mezi pěti zabitými v Ghabághibu v Dará jsou děti ve věku 11 a 16 let. V jiném městě na jihu Sýrie, v Inchilu, vojáci u mešity podle protivládních zdrojů postříleli čtyři lidi. Další oběti i ranění jsou z města Hirák. Demonstranti přišli o život na damašském předměstí Harastá a také v Homsu, kde po pátečních modlitbách vyšlo do ulic protestovat 20 000 lidí.

Oficiální tisková agentura SANA ale tvrdí, že mrtvý je pouze jeden policista a jeden civilista a že oba zabili ozbrojení muži v Ghabághibu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Syrský prezident Bašár Asad přitom ve středu slíbil generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, že armáda už nebude nasazována proti civilistům. [celá zpráva]

Spojené státy kvůli trvajícím brutálním zásahům proti syrské opozici zpřísnily ve čtvrtek sankce. Zmrazily aktiva syrské vlády v USA, zakázaly svým občanům investovat a podnikat v Sýrii a zakázaly také dovoz syrských ropných produktů.

Velvyslanci členských zemí EU se v pátek dohodli, že se sankce rozšíří také o embargo na dovoz syrské ropy.

O vlastních sankcích proti Sýrii uvažuje i Evropská unie. Sýrie vyváží do Evropy víc než třetinu své ropné produkce, která činí 385 000 barelů denně. Od března si nepokoje v Sýrii vyžádaly podle odhadů skoro 2000 mrtvých.

EU už v minulosti vyhlásila zákaz cestování 35 představitelům syrské vlády a zmrazila také jejich konta v zemích unie. S vyhlášením embarga na syrskou ropu ale váhala, protože zkrácení příjmů z exportu dopadne i na obyčejné Syřany a malé podniky.

Reklama

Výběr článků

Načítám