Hlavní obsah

Asad slíbil OSN konec operací proti syrským městům

Novinky,
Damašek/New York
Aktualizováno

Syrský prezident Bašár Asad řekl ve středu večer v telefonickém rozhovoru se znepokojeným generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem, že zastavil zásahy armády proti demonstrantům. Uvedl to mluvčí OSN. Pan Ki-Mun podle BBC požadoval okamžité ukončení vojenských operací i masového zatýkání představitelů opozice. Podle al-Džazíry ale operace armády pokračují.

Článek

OSN uvedla, že „generální tajemník vyjádřil znepokojení nad posledními zprávami o pokračujícím širokém porušování lidských práv a o nadměrném užívání síly ze strany syrských bezpečnostních sil vůči civilistům".

Generální tajemník Asadovi volal poté, co Sýrie ostřelovala město Latakíja z tanků a dělových člunů. [celá zpráva]

Muselo z něj uprchnout 5000 palestinských uprchlíků. [celá zpráva]

Zabita byla i dvouapůlletá holčička.  [celá zpráva]

Pan Ki-Mun rovněž řekl, že „veškeré vojenské operace a masové zatýkání musí okamžitě skončit“.

Asad mu na to odvětil, že vojenské i policejní operace už skončily. Jmenoval i všechny plánované reformy, které zahrnují změnu ústavy a vypsání voleb. Souhlasil s přijetím humanitární mise OSN.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Asad to uvedl den před čtvrtečním mimořádným jednáním Rady bezpečnosti OSN o situaci v Sýrii. I proto o jeho slibech ale opanují pochybnosti.

V pondělí se sejde kvůli Sýrii i rada OSN pro lidská práva. Žádost o jeho svolání, což je u tohoto orgánu nepříliš častá procedura, podalo 24 ze 47 členských států rady, tedy více než požadovaná třetina. Mimořádné zasedání požadovala Evropská unie, USA i arabské země Saúdská Arábie, Kuvajt, Katar a Jordánsko.

Útoky armády pokračují 

Středeční zprávy odpůrců režimu uváděly, že v Homsu bylo zabito devět lidí a policisté jich stovku zadrželi. Jeden člověk byl údajně zastřelen také v provincii Idlib. V Damašku bezpečnostní síly zahájily kampaň prohledávání domů v jedné ze čtvrtí, které jsou dějištěm protivládních demonstrací.

Televize Al-Džazíra citovala očité svědky, podle nichž ve čtvrtek pokračuje armáda v Homsu a Halabu v raziích a operacích.

Protivládní nepokoje v Sýrii vypukly v březnu. Podle neoficiálních zpráv si už vyžádaly 1800 až 2000 civilních obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám