Hlavní obsah

Írán využil mocenského vakua v Iráku po invazi, uvádějí depeše

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán využil mocenského vakua po americké invazi do Iráku a svržení režimu Saddáma Husajna, který s Teheránem vedl v 80. letech válku, na jejímž konci byl milión mrtvých. Vyplývá to z diplomatických depeší zveřejněných serverem WikiLeaks. Podle nich se íránští agenti po příchodu do Iráku nejprve soustředili na likvidaci iráckých pilotů.

Článek

Z depeše vytvořené americkou ambasádou v Bagdádu loni v dubnu plyne, že brigády Kuds, polovojenská a špionážní sekce íránských Revolučních gard, využily vakua a malé pozornosti západu vůči Teheránu hned po invazi. V Iráku tak snadno operovali íránští agenti.

Počáteční prioritou Íránu a brigád Kuds  byla likvidace bojových pilotů z irácko-íránské války. Kabelogram z loňského prosince uvádí, že do konce roku 2009 jich bylo zabito 180. Konečným cílem Teheránu ale podle mínění Američanů bylo vytvoření „ekonomicky závislého a politicky podřízeného Iráku“. Podřízen měl být Teheránu.

Podle depeší využili operativci íránských brigád při vstupu do Iráku různých krytí, včetně charit a íránského Červeného půlměsíce. Velitel brigád Kuds, generál Kásim Sulejmání, měl také osobně dozorovat ekonomickou rozvojovou spolupráci s Irákem. Navíc prý Sulejmání má blízký vztah s iráckým prezidentem Džalálem Talabáním a premiérem Núrím Málikím.

O vlivu Teheránu na irácké politiky se v posledních měsících psalo v souvislosti se zdlouhavým vytvářením nové irácké vlády, k níž mělo dojít až po intervenci íránské vlády u šíitského duchovního Muktady Sadra, který se na naléhání vrátil do Iráku a souhlasil s koalicí. Írán odmítá, že by se vměšoval do vnitřních záležitostí Iráku. [celá zpráva]

Írán má rovněž přímo sponzorovat některé irácké politické strany. Odhady o souhrnné výši vyplacených částek se v kabelogramech pohybují mezi 100 a 200 milióny dolarů ročně (až 3,8 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám