Hlavní obsah

Írán diriguje formování nové irácké vlády

– Bagdád
Novinky, rei

Irák je bez vlády od březnových voleb, ale tento stav už nemusí dlouho trvat. Podle britského deníku The Guardian se schyluje k uzavření dosud nepravděpodobné koalice dosavadního premiéra Núrího Málikího s šíitským radikálním klerikem Muktadou Sadrem, jenž žije v dobrovolném exilu v Íránu. Právě Írán má být hlavním hybatelem změn, který do jednání navíc zapojil Sýrii a radikální libanonské hnutí Hizballáh.

Článek

Irácký prezident Ajád Aláví, sekulární šíita, jehož strana volby těsně vyhrála s výraznou podporou sunnitů, obvinil Teherán z vměšování se do vnitřních záležitostí země. „Nebudu se doprošovat Íránu, aby moji nominaci schválil,“ řekl k tomu televizi al-Arabíja.

Írán podle Guardianu se svými regionálními sousedy v Sýrii a Libanonu už uzavřel dohodu, která by mohla vymanit Irák z vlivu Západu. Na jejím základě začala za dohledu nejvyšších šíitských autorit koaliční jednání Málikího s mocným radikálem Sadrem. Několik zdrojů v Iráku britskému listu potvrdilo, že Írán začal své aktivity rozvíjet počátkem září, tedy jen pár dní poté, co Spojené státy v Iráku oficiálně ukončily vlastní bojové akce.

Vyšachovat USA

Teherán nejprve Muktadovi Sadrovi, který žije v Kómu, vzkázal, aby svoji opozici vůči Málikímu přehodnotil. Sadrovy milice byly jednou z hlavních příčin narůstajícího chaosu v Iráku, dokud je Sadr v roce 2007 nestáhl. Jeho strana v březnových volbách získala přes deset procent křesel v 325členném parlamentu. Sadr dostal instrukce přímo od svého duchovního učitele. „Nemohl mu říct ne. Pak se do toho vložili Íránci,“ uvedl k tomu jeden ze zdrojů.

Následovalo vyslání Málikího vyjednavačů do Kómu. K těm se podle Guardianu připojil vysoce postavený člen libanonského Hizballáhu i šéf íránských revolučních gard. Syrského prezidenta Bašára Assada o podpoře Málikího přesvědčil osobně íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád cestou na shromáždění OSN.  Prezidenti obou zemí se po dlouhých 15 letech sešli na letišti v Damašku a podle zdrojů spolu hovořili dvě hodiny.

Koalici s Málikím měl podpořit i nejvyšší íránský duchovní ajatolláh Alí Chameneí a šéf Hizballáhu Hassan Nasralláh. Ten měl mimo jiné požadovat od Málikího záruku, že poslední Američan skutečně Irák opustí do konce příštího roku, jak bylo s USA dohodnuto.

Guardian upozornil, že o povaze bezpečnostní spolupráce Washingtonu s Bagdádem v delším časovém horizontu se bude teprve jednat a USA doufají, že jim v Iráku zůstane alespoň jedna základna. Washington však varoval, že se v Iráku nebude angažovat, jestliže ve vládě zasednou sadristé.

Reklama

Výběr článků

Načítám