Hlavní obsah

USA kritizovaly Izrael za obnovení výstavby na okupovaných územích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramalláh/Jeruzalém
Aktualizováno

Spojené státy jsou zklamané, že Izrael obnovil výstavbu v židovských osadách na okupovaných územích. Uvedla to v pondělí americká administrativa. Výstavbu odsoudil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun to označil za provokativní čin. Palestinci se v pondělí nerozhodli, zda ukončí mírová jednání s Izraelem.

Článek

Vyjádření USA  a Pana Ki-muna následovaly po odsudku Francie. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v pondělí po schůzce s Abbásem řekl, že výstavba židovských osad v okupovaném Předjordánsku musí přestat.

Po jednání s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem v Paříži také oznámil, že pozve Abbáse, předsedu izraelské vlády Benjamina Netanjahua a egyptského prezidenta Husního Mubaraka k mírovým rozhovorům v Paříži do konce října.

Palestinci nerozhodli o pokračování rozhovorů

Abbás uvedl, že odpověď bude moci dát po setkání arabských vůdců v Káhiře, které se uskuteční v příštím týdnu. Po setkání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym řekl, že by chtěl otázku osad probrat ve středu s vyjednavači v Ramalláhu a příští pondělí v Káhiře s Arabskou ligou.

„Po těchto setkáních bychom mohli být schopni vydat jasné vyjádření, jaký je palestinský a arabský postoj v této otázce poté, co Izrael odmítl zmrazit výstavbu,“ řekl Abbás.

Palestinci opakovaně uváděli, že rozhovory ukončí, pokud se výstavba obnoví. V osadě Ariel ale v pondělí vyjely buldozery, které srovnaly se zemí 50 domů na místě, kde mají vzniknout nové. Podobná činnost byla zpozorována i v osadách Adam a Oranit. V Revavě dokonce slavili, že mohou začít stavět novou školku.

Abbás se sice dříve vyjádřil, že mír bez jednání nebude, což Izraelci chápali jako ochotu jednat i v případě konce moratoria, ale nyní uvedl, že pokud bude výstavba pokračovat, bylo obnovení rozhovorů jen mrháním času.

Vyjednavači pod tlakem

Spojené státy si přejí pokračování rozhovorů, které iniciovaly, je však otázka, zda toho lze za současné situace dosáhnout

Mahmúd Abbás i izraelský premiér Benajmin Netanjahu jsou zřejmě ochotni ke kompromisům, ale současně musejí čelit tlaku radikálů. „Izrael je připraven najít v příštích dnech způsob, jak pokračovat v mírových rozhovorech mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou,“ řekl Netanjahu.

Vládní izraelská strana Israel Bejtejnu vedená současným ministrem zahraničí Avigdorem Liebermanem tvrdě trvala na ukončení moratoria na výstavbu stejně jako menší ortodoxní strany.

Abbás zase čelí tlaku radikálního hnutí Hamás, které ovládá pásmo Gazy. To uvedlo, že Abbás by měl vyjednávání ukončit. „Nemá cenu jednat, pokud se nejedná z pozice síly,“ dodal nejvyšší představitel hnutí Chálid Mišál z Damašku ke svému apelu: „Vyzývám své bratry v palestinské samosprávě, aby jak slíbili, nepokračovali v rozhovorech s nepřítelem, když pokračuje výstavba.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám