Hlavní obsah

Po zastřelení Palestince propukly nepokoje na Chrámové hoře

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Násilí zasáhlo ve středu část východního Jeruzaléma a posvátnou Chrámovou horu poté, co izraelské bezpečnostní síly zastřelily jednoho Palestince. Proti demonstrantům na Chrámové hoře zasáhla izraelská policie. Část se jich ukryla v mešitě al-Aksá, uvedla BBC.

Článek

V jeruzalémské čtvrti Silvan byl ráno zastřelen palestinský otec pěti dětí, 32letý Sami Sirhan. Pálící policista se hájí, že střílel na místo, odkud házela palestinská mládež kamení na jeho auto. Zasáhl ale Sirhana.

Po jeho smrti propukly nepokoje, obyvatele oblasti vytáhli do ulic, zapalovali auta a házeli kameny na policisty i náhodné kolemjdoucí. Při nepokojích bylo zraněno několik lidí včetně policistů.

Při pohřbu zastřeleného otce se protesty rozšířily a zasáhly Chrámovou horu. Proti demonstrujícím, kteří údajně házeli kameny na Židy u Zdi nářků, zasáhli policisté. Demonstranti se stáhli do mešity al-Aksá, kam ale policisté nešli.

Silvan je jednou z oblastí četných střetů, protože se do jeho okolí přistěhovalo mnoho židovských osadníků. Radnice navíc plánuje zbořit domy Palestinců a dát prostor developerům, aby oblast zmodernizovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám