Hlavní obsah

Šéfa Hamasu vrazi před uškrcením omámili drogou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

Vrazi paralyzovali palestinského radikála Mahmúda Mabhúba drogou předtím, než ho udusili. Oznámila to v neděli policie v Dubaji, kde se vražda stala.

Foto: Jumana ElHeloueh, Reuters

Mluvčí dubajské policie ukazuje záznamy s útočníky.

Článek

Za jejího pravděpodobného pachatele je považována izraelská tajná služba Mossad. Jeden izraelský ministr v neděli řekl, že neví, kdo Mabhúba zabil, ale že jeho smrt odstraší další (palestinské) militantní skupiny.

Mabhúb, který nakupoval zbraně pro radikální palestinskou organizaci Hamas, byl 20. ledna nalezen mrtev v jednom hotelu v Dubaji.

Zástupce náčelníka dubajské policie v neděli v komuniké oznámil, že před udušením byl Mabhúb paralyzován sedativem, které mu bylo injektováno. Toto sedativum podle komuniké uvolňuje svalstvo a používá se v lékařství při anestezii. Množství použité drogy prý nelze stanovit.

 Chtěli prý vyvolat dojem, že jde o přirozenou smrt

"Vrazi použili této metody, aby vyvolali dojem, že šlo o přirozenou smrt, tím spíš, že oběť nejevila žádné známky odporu," uvádí se v komuniké.

Dubajská policie otevřeně obvinila z vraždy Mossad a identifikovala třicetičlennou skupinu údajných vrahů a jejich pomocníků. Všichni prý byli ve Spojených arabských emirátech na zfalšované pasy lidí několika evropských států a Austrálie. Tyto státy se proti takovému postupu inicátorů vraždy ohradily.

Mossad měl Mabhúba v čele svého seznamu hledaných osob. Na obviňování, že za vraždou je tato jeho tajná služba, Izrael oficiálně nereagoval, ale jak píše agentura AFP, izraelské sdělovací prostředky dávají jasně na srozuměnou, že tomu tak skutečně bylo.

 "Žádný z jejich lidí není nedotknutelný"  

Izraelský ministr průmyslu a obchodu (a někdejší ministr obrany) Benjamin ben Eliezer v neděli sdělil, že nemá potuchy, kdo Mabhúba zabil, ale že jeho smrt znamená, že "žádný z jejich lidí není nedotknutelný". Dodal, že tato událost odstraší další militantní skupiny.

Hamas je rozhodným odpůrcem Izraele a odmítá poddanský postoj, jaký podle něj k Izraeli zaujímá palestinská samospráva v čele s Mahmúdem Abbásem. Hamas ovládá pásmo Gazy, samospráva západní břeh Jordánu, obojí ovšem v mezích, jaké jim dovolí Izrael.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám