Hlavní obsah

V Teheránu demonstrují desetitisíce stoupenců opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Desetitisíce Íránců se v pátek sešly v centru Teheránu k demonstraci na podporu opozičního vůdce Míra Hosejna Músávího. Podle výpovědí svědků se demonstranti střetli s bezpečnostními složkami, které nejméně deset z nich zatkly. Zaznamenány byly i střety stoupenců opozice s přívrženci prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, které si vyžádaly neupřesněný počet zraněných.

Foto: Reuters

Demonstrace v Iránu

Článek

Opoziční stoupenci využili dnešních oslav Dne Jeruzaléma, konaných každoročně na podporu Palestinců, k novému vyjádření protestu proti prezidentu Ahmadínežádovi a k podpoře hlavního opozičního kandidáta z nedávných prezidentských voleb Músávího.

"Bezpečnostní síly právě zadržely přes deset lidí. Tlačí demonstranty a bijí je," řekl jeden ze svědků agentuře Reuters.

Íránská vláda již ve čtvrtek pohrozila rozhodnou akcí proti všem, kdo by dnešek chtěli zneužít k protivládním demonstracím. Poražení kandidáti z prezidentských voleb Músáví a Mahdí Karrúbí ale na ně slíbili přijít.

V Íránu panuje napjatá situace od červnových prezidentských voleb, v nichž obhájil svůj mandát Ahmadínežád. Opozice prohlásila, že hlasování bylo poznamenáno podvody, a svolala masové povolební protesty, proti nimž tvrdě zakročila policie. Íránské úřady přiznaly, že zatčeny byly 4000 lidí a zabity asi tři desítky. Od poloviny července se žádná masová opoziční demonstrace v Íránu nekonala.

Reklama

Související témata:

Související články

Íránského demonstranta ubili ve vězení

Mladý íránský demonstrant Muhsín Ruhulamaní zemřel ve vězení na následky mimořádně silného bití, uvedla íránská tisková agentura Mehr, tu citovala AFP. Komise...

Výběr článků

Načítám