Hlavní obsah

Íránského demonstranta ubili ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Mladý íránský demonstrant Muhsín Ruhulamaní zemřel ve vězení na následky mimořádně silného bití, uvedla íránská tisková agentura Mehr, tu citovala AFP. Komise soudních lékařů vyvrátila původní zprávu, že muž podlehl zánětu mozkových blan.

Článek

Komise soudních lékařů dospěla 16. srpna k závěru, že smrt Muhsína Ruhulamaního, který byl zatčen 9.července, způsobil "fyzický stres, špatné podmínky vazby a četné rány". Komise zásadně odmítla, že by mladík zemřel na zánět mozkových blan, jak to předtím tvrdili íránští činitelé.

Podle zdroje blízkému komisi byl Muhsín Ruhulamaní ve věznici Kahrízak na jihu Teheránu a měl být převezen do věznice Evine kvůli špatným podmínkám v Kahrízáku. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu byl převezen do nemocnice a pak zpátky do vazební věznice, kde zemřel.

Věznice byla uzavřena

Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí nechal už na konci července věznici Kahrízak uzavřít, protože neodpovídala íránským standardům pro vězeňská zařízení. Podle agentury AFP tam ubili dokonce dva zadržené. Že byli utýráni demonstranti, uvedla opozice už v půlce srpna. [celá zpráva]

Také přišla s obviněními, že byli zadržovaní znásilňováni.[celá zpráva]

Šéf a tři dozorci byli postaveni mimo službu a zatčeni. Na konci srpna byl také odvolán generální prokurátor Saíd Mortazavi, který organizoval soudy s demonstranty a klíčovými představiteli opozice.

Ajatolláh Chameneí v neděli slíbil trest všem, kdo při potlačování demonstrací spáchali zločiny. "Všichni, kdo byli při těchto incidentech zraněni, musejí vědět, že vláda nemá v úmyslu ohrozit svou dobrou pověst. Stejně tvrdě, jako postupuje proti těm, kdo se stavějí proti režimu, bude postupovat i proti těm, kdo se dopustili zločinů," řekl Chameneí ve státní televizi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám