Hlavní obsah

Bezpilotní letouny děsí vůdce Al-Kajdy, jejich nálety jsou smrtící

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy podnikly již desítky vzdušných náletů s pomocí bezpilotních letadel na území Pákistánu. Úspěšnost těchto úderů nově potvrdila podle stanice CBS i zachycená zpráva od nepřítele. Jeden z vysokých velitelů Al-Kajdy píše: "Škody, jsou alarmující. Tato záležitost je velmi vážná."

Článek

"Poprvé to odhaluje míru strachu a ztrátu důvěry ve vedení uvnitř Al-Kajda, o čemž jsme dosud neměli informace," tvrdí jeden z expertů na Pákistán Nicholas Schmidle.

Americká CIA podnikla v Pákistánu loni přibližně 50 náletů s pomocí bezpilotních letounů. Při těchto úderech zlikvidovala polovinu vedení Al-Kajdy a několik set bojovníků této  teroristické organizace. Podle tajné služby se tak vedení Al-Kajdy dostalo pod nejsilnější tlak od bombardování své afghánské základny Tora Bora v roce 2001.

Zadržený dokument tvrdí, že přesnost útoků zajišťují špióni "kteří jsou rozlezlí po oblasti jako kobylky ... a proto mnoho statečných velitelů odešlo ... a tolik skrýší bylo zničeno."

"Přesnost úderů bezpilotních letadel je tak jednoznačná, že se Al-Kajda nebo Táliban ani nesnaží o odvetnou kampaň na úrovni tvrzení, že útoky zabíjejí hlavně civilisty, ženy a děti. Raději mlčí," argumentuje Schmidle. 

Civilní oběti se ovšem nedají vyloučit zcela. Nicméně nejmenovaný americký činitel tvrdí, že Al-Kajda zabíjí mnohem více nevinných civilistů na územích , kde operuje, než bezpilotní letouny. 

Reklama

Související články

Al-Kajdá se bojí tajemného pathrai - čipu CIA

V pákistánských kmenových oblastech se šeptandou šíří strach. Americká CIA podplácí místní vesničany, kteří pak poblíž usedlostí, kde žijí vůdci muslimské...

Výběr článků

Načítám