Hlavní obsah

Turecký ústavní soud vládní stranu nerozpustil

Právo, Novinky, DPA, BBC, nek, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Turecký ústavní soud ve středu rozhodl nezakázat vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP), která čelila nařčení, že chce odbourat sekulární charakter země a nastolit islámský režim. Straně se ovšem dostalo od soudců varování v podobě zkrácení státních dotací na polovinu.

Článek

Političtí komentátoři nepravděpodobnost zákazu předpovídali a na setrvání vládní strany u moci spoléhaly v uplynulých dnech i finanční trhy. Turecká lira vůči dolaru posílila o dva procentní body a burzovní index vzrostl o čtyři procenta.

Generální prokurátor Abdurrahman Yalcinkaya tvrdí, že Turecku hrozí "jasné nebezpečí“ v podobě zavedení islámského práva šaría. Za důkaz žalobce považuje zrušení zákazu nošení muslimských šátku na univerzitách.

Yalcinkaya chtěl také docílit, aby soud zakázal politickou činnost na pět let 71 představitelům AKP, včetně prezidenta Abdullaha Güla a premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

Případná nová strana by volby vyhrála

Jedenáct soudců mělo tři možnosti: žalobu zamítnout, vyhovět jí anebo zrušit pro AKP státní finanční příspěvek. Soudce-zpravodaj už před dvěma týdny svým kolegům doporučil, aby stranu nezakazovali, protože - jak dodal - AKP využívá jen svobody projevu.

Nábožensky orientovaná AKP je u moci od roku 2002 a v loňských parlamentních volbách opět s přehledem zvítězila ziskem 47 procent hlasů. V 550členném jednokomorovém parlamentu má přes 300 křesel.

AKP námitky žalobce odmítá a hovoří o "puči soudců“. V případě svého rozpuštění, které by zřejmě znamenalo předčasné volby, by prý členové AKP vytvořili novou stranu. Ta by podle průzkumů případné nové volby vyhrála.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám