Hlavní obsah

Íránské testy dokazují, že štít není potřeba, tvrdí Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Výsledky posledních íránských raketových testů dokazují, že americký plán na rozšíření protiraketového štítu ve střední Evropě není potřebný, prohlásil v pátek v Moskvě ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Íránské rakety mají podle něj jen omezený dolet.

Článek

"Testy potvrdily, že Írán disponuje raketami s doletem až 2000 kilometrů. Protiraketový štít s parametry, s jakými počítá, není nezbytný ke sledování nebo k reagování na takové hrozby," řekl Lavrov.

Íránská média uvedla, že mezi střelami, které země testovala v minulých dnech, byla i raketa schopná zasáhnout území Izraele. Spojené státy uvádějí Írán jako původce nebezpečí, před kterým má spojence ochránit protiraketová základna v Polsku a radarová stanice v České republice.

Írán ve čtvrtek oznámil, že při manévrech v Perském zálivu znovu vyzkoušel své rakety. Za tři dny cvičení odzkoušel rakety dlouhého a středního doletu typu země-země. Použita byla i nová raketa Šaháb-3 (Létavice), která je údajně s to zasáhnout cíl vzdálený až 2000 kilometrů. Manévry vyvolaly další zostření napětí mezi Íránem a západními zeměmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám