Hlavní obsah

Omán zasáhl tajfun, Tchajwan je pod vodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MASKAT/TCHAJ-PEJ

Přes Omán se v noci na středu přehnal tajfun Gonu, který dále míří k Íránu. Tajfun přinesl bouřky a silné deště, rychlost větru však poklesla z 250 na 175 kilometrů za hodinu.

Článek

Živel, který k Ománu dorazil z jihovýchodu přes Indický oceán, udeřil především na města Súr a Rás al-Hadd na východním pobřeží. Mohutné lijáky bičovaly také metropoli Maskat a další blízká města. Úřady doporučily lidem, aby nevycházeli ven.

Ještě před tím, než tajfun dorazil, bylo evakuováno 7000 lidí z ostrova Masíra v Arabském moři, který má velmi nízkou průměrnou nadmořskou výšku, i z částí pobřeží země. [celá zpráva]

Bouře zřejmě nezasáhne ománská ropná zařízením, ale mohla by omezit lodní provoz v Hormuzském průlivu, kudy proplouvají tankery. To by znamenalo další zvýšení cen ropy, které po počátečním nárůstu v pondělí poněkud v úterý poklesly. Ze zálivu se denně dostává 17 až 21 milionů barelů a podle analytiků by i zdržení několika tankerů znamenalo zvýšení cen.

Gonu je nejsilnější tropická bouře, jaká zasáhla Arabský poloostrov od roku 1945, kdy se v této oblasti začalo s přesnou evidencí meteorologických jevů.

Tajfun Gonu nad Arabským mořem, vlevo je Arabský poloostrov, nahoře Írán. Satelitní foto: ČTK/AP/NASA

Gonu zasáhl taky pákistánské pobřeží, kde převracel rybářské lodě.

Tchajwanská metropole je pod vodou

Prudké deště vyvolaly záplavy na Tchajwanu. Část ulic v metropoli je pod vodou, jejíž hladina je místy vysoká až metr. Voda zaplavila také četné obytné domy a obchodní zařízení. Lijáky, které začaly bičovat ostrov v úterý a neustaly ani v noci, zaplavily nejen ulice, ale také nebezpečně zvedly hladiny řek. V horách nedaleko Tchaj-peje voda strhla zeminu, jejíchž několik proudů poškodilo silnici. Hlavní město i jeho okres, kde žije přes 6,5 miliónu lidí, hlásí už dnes značné materiální škody.

Úřady v metropoli se obávají, že pokud budou deště pokračovat, voda zaplaví metro, které využívají dva milióny lidí denně.

Reklama

Související články

Omán zasáhl tajfun Gonu

Pobřeží Ománu v úterý v poledne zasáhla vichřice, která provází tajfun Gonu. Pobřeží země bičují velké vlny vysoké až 12 metrů. Gonu je nejsilnější tajfun,...

Výběr článků

Načítám