Hlavní obsah

Omán zasáhl tajfun Gonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MASKAT

Pobřeží Ománu v úterý v poledne zasáhla vichřice, která provází tajfun Gonu. Pobřeží země bičují velké vlny vysoké až 12 metrů. Gonu je nejsilnější tajfun, který od roku 1945 zasáhl pobřeží Arabského poloostrova. Jeho síla je srovnatelná s nejsilnějšími karibskými hurikány stupně pět.

Článek

Očekává se, že během pár hodin tajfun ještě zesílí, už teď jej nad mořem provázejí větry o rychlosti 250 kilometrů za hodinu. Když bude Gonu přecházet před území sultanátu, budou jej doprovázet bouřky a silné deště, uvedla místní tisková kancelář . Hlavní nápor čeká Omán až ve čtvrtek. Z Ománu se bouře přesune přes Perský záliv do Íránu.

Na tajfun se Omán připravil, pobřeží museli opustit tisíce lidí. Evakuováno bylo také 7000 obyvatel ostrova Masíra v Arabském moři. Přístřeší mají poskytnout školy a veřejné budovy, které už byly vyklizeny. Na některých místech na pobřeží byl vyhlášen výjimečný stav. Mobilizována byla armáda a policie. Ománská televize vyzývá občany, aby zůstali doma, nevyjížděli na dálnice a v době, kdy bude vichr vrcholit, vypnuli elektrické spotřebiče.

Cena ropy roste

Panují obavy, že bouře může poškodit ropná zařízení, což je možným důvodem, proč vzrostly ceny ropy. V pondělí stouply o více než dolar na barel a ropa Brent se vrátila nad 70 dolarů. Ceny rostou také kvůli pokračujícímu výpadku těžby v Nigérii a sporu o íránský jaderný program. Saúdská Arábie jakožto největší vývozce ropy už vydala prohlášení, že saúdskoarabské ropné provozy tajfun zřejmě neohrozí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám