Hlavní obsah

Dvanáctiletý chlapec z Talibanu popravil muže v přímém přenosu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Afghánské fundamentalistické hnutí Taliban využilo asi dvanáctiletého chlapce k vraždě muže, jehož obvinilo ze špionáže pro Spojené státy. Části videozáznamu, který zachycuje, jak hoch na rozkaz svých velitelů uřízne oběti hlavu, zveřejnila arabská televize Al-Arabíja.

Článek

Na videonahrávce je vidět Nabí s očima zavázanýma kostkovaným šátkem. Údajně se přiznává. Chlapec v maskáčové bundě ho odsuzuje jako špiona a velkým nožem ho připraví o hlavu.

Otec Nabího, který žije v Pákistánu, potvrdil, že zavražděný muž byl jeho syn. Uvedl také, že syn byl loajálním členem Talibanu.

Někdejší vládní hnutí Taliban, které bylo svrženo po americké invazi do Afghánistánu koncem roku 2001, obvinilo Ghuláma Nabího, že předal USA klíčové informace. Ty vedly podle Talibanu k prosincovému americkému leteckému útoku, při němž zahynul ve svém autě na jihu země vysoký velitel Talibanu Achtar Muhammad Usmání.

Taliban vyhrožuje Francii

Hnutí Taliban také dalo Francii týdenní ultimátum na stažení jejích jednotek z Afghánistánu, jinak nepropustí dva francouzské humanitární pracovníky, které již tři týdny zadržuje. [celá zpráva]

Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Jean-Baptiste Mattei agentuře Reuters potvrdil, že vláda o ultimátu ví: "(Výzvy) analyzujeme a nebudeme je dále komentovat." V rámci mezinárodních jednotek ISAF pod vedením NATO v Afghánistánu působí asi 1700 francouzských vojáků.

V Afgánistánu dál vybuchují bomby

Nejméně pět lidí bylo v neděli zabito a deset dalších zraněno při výbuchu bomby a pozdějším útoku sebevražedného útočníka uprostřed města Chóst na jihovýchodě Afghánistánu.

Nejprve vybuchla bomba v obchodě s mobilními telefony, kam si mnozí obyvatelé města chodili také stahovat hudbu do svých přístrojů. O hodinu později se při útěku před strážci zákona vyhodil do povětří údajný sebevražedný útočník. Zabil přitom tři lidi a několik dalších zranil.

K útokům se dosud nikdo nepřihlásil, ale trhovci podezírají radikální hnutí Taliban, jehož interpretaci islámu prý odporuje hudba z mobilních telefonů. Za vlády Talibanu v letech 1996 až 2001 byla moderní hudba, film a video v zemi zakázány.

Reklama

Související články

Tálibán hrozí útoky i ultimátem Francii

Dvě vážné hrozby zveřejnilo v sobotu afghánské radikální hnutí Tálibán. Jeho uprchlý vůdce mulla Umar vyzval Táliby k jednotě a k dalším sebevražedným útokům...

Výběr článků

Načítám