Hlavní obsah

Tálibán hrozí útoky i ultimátem Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL/PAŘÍŽ

Dvě vážné hrozby zveřejnilo v sobotu afghánské radikální hnutí Tálibán. Jeho uprchlý vůdce mulla Umar vyzval Táliby k jednotě a k dalším sebevražedným útokům na afghánské i zahraniční vojáky. S odvoláním na prohlášení jednoho z vojenských velitelů Talibanu o tom informovala agentura Reuters. Hnutí také dalo Francii týdenní ultimátum na stažení jejích jednotek z Afghánistánu, jinak nepropustí dva francouzské humanitární pracovníky, které již tři týdny zadržuje.

Článek

Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Jean-Baptiste Mattei agentuře Reuters potvrdil, že vláda o ultimátu ví: "(Výzvy) analyzujeme a nebudeme je dále komentovat." V rámci mezinárodních jednotek ISAF pod vedením NATO v Afghánistánu působí asi 1700 francouzských vojáků.

Je to poprvé, co Tálibán vznesl požadavky. Druhý je vůči vládě v Kábulu, "aby rychle přistoupil na výměnu vězňů". Požaduje propuštění vězněných bojovníků Tálibánu, jinak proti rukojmím podnikne "okamžitou akci". Podle agentury Reuters to dnes bývalé vládní hnutí uveřejnilo na internetu.

Tálibán unesl muže a ženu francouzské národnosti a jejich tři afghánské pomocníky z organizace Terre d'enfance na počátku dubna na západě země. Minulý týden zveřejnil videozáznam, na němž dvojice vyzývá pařížskou vládu a parlament ke splnění blíže neupřesněných požadavků.

Výzva k sebevražedným útokům

"Talibanští mudžáhidové by měli být jednotní a měli by zesílit své guerillové a sebevražedné útoky na okupační síly. Bezvěrci pak brzy utečou," citoval mulla Haját Chán v telefonickém rozhovoru s agenturou Reuters slova uprchlého šéfa Tálibánu mully Umara.

Podle Hajáta Chána kontaktoval mulla Umar regionální velitele hnutí a pogratuloval jim "k úspěšným útokům" v posledních týdnech. Svým bojovníkům také doporučil, aby se vyhnuli útokům na civilisty.

Šéf operací Severoatlantické aliance v Afghánistánu ve čtvrtek uvedl, že očekává více útoků Tálibánu; podle něj však jde o projev zoufalství, protože prý hnutí postrádá dostatek bojovníků.

Arabská televize Al-Arabíja mezitím informovala, že Tálibán nechal zabít Afghánce, který prý v prosinci pomáhal americkým vojákům s dopadením dalšího člena hnutí a  Umarova plánovaného nástupce Achtara Muhammada Usmáního. Vrahem byl podle televize pouze dvanáctiletý chlapec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám