Hlavní obsah

CIA nemá důkazy o íránské jaderné bombě

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) nemá důkazy, že by Írán souběžně s civilním jaderným programem vyvíjel atomovou zbraň. S odvoláním na tajnou zprávu rozvědky to napsal reportér časopisu The New Yorker Seymour Hersh.

Článek

"CIA zatím nenašla přesvědčivé důkazy o tajném íránském programu jaderných zbraní, který by probíhal souběžně s civilními operacemi, které Írán nahlásil Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE)," citoval Hersh ze zprávy.

CIA podle něj opírá své závěry o technické pozorovací prostředky, jako jsou družicové snímky a měření senzory umístěnými americkými a izraelskými agenty. Pokud se potvrdí pravost těchto informací, zpochybní jednoznačná tvrzení prezidenta George W. Bushe, že Írán o zbraň usiluje.

Jeho mluvčí reagovala podrážděně. "Bílý dům neocení práci autora, který zlomyslně haní naše vojáky a jehož články se trvale opírají o jasné lži, aby jimi ospravedlnil své radikální názory," řekla mluvčí Dana Perinová.

Rada bezpečnosti (RB) netvrdí, že Teherán vyvíjí atomovou bombu. Jádro sporu je v rovině podezření, k němuž Írán zavdal důvod tím, že 18 let svůj jaderný program tajil a od roku 2003, kdy vyšel najevo, neobjasnil inspekci MAAE všechny jeho aspekty. Současně ignoruje rezoluci RB ukládající, aby zastavil všechny aktivity spojené s obohacováním uranu.

Reklama

Související články

Írán spouští nové uranové odstředivky

Írán je připraven spustit novou účinnější kaskádu odstředivek k obohacování uranu, a to už příští týden. Ve Washingtonu to prohlásil Mohammed Baradej, ředitel...

Výběr článků

Načítám