Hlavní obsah

Írán před dalšími rozhovory nepozastaví obohacování uranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Írán odmítá pozastavit před dalšími rozhovory obohacování uranu, ale má zájem řešit spor kolem svého jaderného programu diplomatickou cestou. V neděli to řekl v Teheránu íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád generálnímu tajemníkovi OSN Kofimu Annanovi. Ten na tiskové konferenci po schůzce řekl, že Írán je připraven dál vyjednávat a hledat řešení krize.

Článek

Írán měl do konce srpna ukončit obohacování uranu, ale odmítl to. Lhůtu mu dala Rada bezpečnosti OSN, která teď může rozhodnout o sankcích.

"Prezident mne ujistil, že je Írán připraven vyjednávat a hledat řešení krize, ale že před těmito rozhovory nepřistoupí na pozastavení obohacování uranu. Sankce neřeší všechny problémy. V některých chvílích je mnohem účinnější trpělivost," řekl Annan na tiskové konferenci.

Spojené státy v pátek oznámily, že už o návrhu sankcí začaly jednat s evropskými partnery, avšak ministři zahraničí zemí Evropské unie, kteří jednali v pátek a sobotu ve Finsku, dávají přednost diplomacii. Do své další schůzky, která se má konat 15. září, nehodlají proti Íránu zahájit žádné kroky. Příští týden se má s hlavním íránským vyjednávačem Alím Larídžáním sejít vysoký představitel EU pro společnou zahraničí a bezpečnostní politiku Javier Solana.

Írán tvrdí, že uran používá na mírové účely

Íránský parlament bude jednat o návrhu zákona, který má pozastavit inspekce Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v íránských jaderných provozech. Návrh už byl podle agentury AFP parlamentu předložen a podepsalo se pod něj 50 poslanců. Teherán v sobotu oznámil, že přehodnotí podmínky spolupráce s MAAE, jestliže Rada bezpečnosti OSN rozhodne o sankcích.

Írán trvá na tom, že má na obohacování uranu právo, avšak Západ má podezření, že tuto technologii zneužívá k vývoji jaderné zbraně. Ahmadínežád v sobotu prohlásil, že Írán bude při všech jednáních rozhodně bránit cíle svého jaderného programu.

"Ve svém úmyslu používat jadernou energii k mírových účelům neustoupí Iránci o jediný krok. Jeho představitelé musejí tyto cíle rozhodně bránit při všech jednáních," prohlásil.

Reklama

Související články

Irán je zase blíž k výrobě atomové bomby

Írán dokončil výstavbu jedné z etap nové elektrárny s těžkovodním reaktorem v Araku. Provoz zařízení, které vyvolává obavy Západu z možného zneužití k výrobě...

Výběr článků

Načítám