Hlavní obsah

Britský princ Andrew je obžalován kvůli zneužívání

New York

Američanka Virginia Giuffreová, která tvrdí, že ji jako teenagerku nutil k sexu finančník Jeffrey Epstein, podala v pondělí žalobu na britského prince Andrewa. Žena uvádí, že ji potomek britské panovnice Alžběty II. pohlavně zneužil, když jí bylo 17 let, napsala agentura AP.

Foto: Yui Mok, ČTK/AP

Princ Andrew

Článek

Giuffreová v civilní žalobě uvádí, že byla Andrewem napadena v Londýně a v New Yorku. V Londýně mělo ke zneužití dojít domě Epsteinovy přítelkyně Ghislaine Maxwellové, v New Yorku v Epsteinové domě na Manhattanu a pak v jeho domě v Little St.Jamesu na amerických Panenských ostrovech.

Uvádí, že k pohlavním aktům došlo bez jejího souhlasu, přičemž věděl, jak je stará (nebylo jí ještě osmnáct) a že byla obětí obchodu s lidmi za účel poskytování sexu. Zdůrazňuje, že jeho chování jí „způsobilo vážné citové a psychické strádání a škody“.

„Vedu prince Andrewa k odpovědnosti za to, co mi udělal,” uvedla Giuffreová. „Mocní a bohatí nemají výjimku z odpovědnosti za své činy. Doufám, že další oběti uvidí, že je možné nežít v mlčenlivosti a strachu, ale mohou si vzít svůj život zpět tím, že promluví a požadují spravedlnost,” dodala.

Prince Andrew musí vypovídat před soudem, řekl obhájce žen zneužitých Epsteinem

Evropa

„K tomuto rozhodnutí jsem nedošla snadno. Jako matka a manželka stavím na první místo rodinu. A i když vím, že tento krok mě vystaví dalším útokům prince Andrewa a jeho zástupcům, věděla jsem, že kdybych se tak nerozhodla, zklamala bych (rodinu) i oběti po celém světě,” řekla uvedla Giuffreová.

Giuffreová využila newyorský zákon a o dětských obětech, který podepsal v roce 2019 guvernér Andrew Cuomo. Umožňuje obětem sexuálního zneužívání v dětství podat žaloby i když jsou činy už promlčené.

Princ vše popřel. i když je dívkou na fotografii 

Princ Andrew na konci roku 2019 v rozhovoru s BBC razantně popřel, že by kdy Giuffreovou potkal. V roce 2011 však bylo zveřejněno jejich společné foto v nedělníku Mail on Sunday.

Princ byl s Giuffreovou vyfocen, když jí bylo 17 let. Podle BBC řekla, že ona, princ, Epstein a jeho přítelkyně Ghislaine Maxwellová spolu navštívili londýnský noční klub Tramp. Maxwellová jí pak naznačila, že by měla princovi být po vůli: „Ghislaine mi řekla, že bych měla pro Andrewa udělat to, co dělám pro Jeffreyho, a to mě znechutilo.“

Když dojeli do Epsteinova domu, požádala Giuffreová Epsteina, aby ji s princem vyfotil a ona mohla obrázek ukázat rodině. Pak podle svých slov šla splnit příkaz bavit prince ve vaně.

Epsteinova expřítelkyně má na krku dalších osm obvinění

Amerika

Andrew zpochybnil pravost snímku, jehož pořízení si nepamatuje. Jednašedesátiletý princ se nicméně kvůli svým stykům s Epsteinem stáhl z veřejného života.

Žaloba přišla pro prince v nevhodnou dobu

Civilní žaloby často nekončí před soudem, mnohdy dojde k finančnímu vyrovnání. Problémem pro prince je, že byla podána před zahájením listopadového procesu s Ghislaine Maxwellovou, která je stíhána, se se spikla s Epsteinem a zneužívali čtyři nezletilé - nabízeli je k sexu.

Giuffreová by mohla u tohoto soudu sdělit více o lidech okolo Epsteina.

Giuffreová dříve uvedla, že ji Epstein s pomocí Maxwellové držel jako „sexuální otrokyni”. Dívky se různě převážely po světě,aby poskytovaly sex.

Epstein spáchal sebevraždu, potvrdila pitva

Amerika

Devětapadesátiletá Maxwellová je obviněna z několika zločinů, včetně podílu na kriminálním spiknutí. Vinu odmítla, v listopadu ji čeká soud.

Šestašedesátiletý Epstein spáchal sebevraždu ve vězení v srpnu 2019, nedlouho poté, co byl zatčen kvůli podezřením ze sexuálních zločinů. Jeho smrt vzbudila vlnu kontroverzí a dala vzniknout řadě konspiračních teorií.

Reklama

Výběr článků

Načítám