Hlavní obsah

Zemětřesení v Chile bylo sedmé nejsilnější v historii, obětí je už přes osm set

– Santiago de Chile • Aktualizováno

Na 802 stoupl počet obětí sobotního zemětřesení v Chile. Uvedla to v noci na pátek chilská vláda s tím, že 279 obětí již bylo identifikováno. Desítky osob se však nadále pohřešují. Zemětřesení bylo sedmé nejsilnější v historii evidence síly otřesů. Zřejmě vychýlilo i zemskou osu, odhadla NASA. V pátek zemi zasáhly opět silné otřesy.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Tsunami zničila většinu domů v chilském městečku Constitución

Článek

V pátek zasáhly zdevastované chilské město Concepción další otřesy o síle až 6,8 stupně. Vystrašení obyvatelé vybíhali z domů ven. Od soboty zažili již desítky následných otřesů a pokaždé mezi nimi vyvolaly paniku. Páteční byly nejsilnější.

Škody způsobené extrémně silným zemětřesením o 8,8 stupně Richterovy škály se odhadují na 15 až 30 miliard dolarů (556 miliard korun). Odstupující chilská prezidentka Michele Bacheletová označila škody za enormní. Mimořádně vážně poškozeno bylo druhé největší chilské město Concepción a šest dalších měst. Poškozeno bylo 1,5 miliónu domů. Zemětřesení postihlo dva milióny lidí.

Kromě otřesů způsobila velké škody i vlna tsunami.  Námořnictvo před ní včas nevarovalo.  [celá zpráva]

Ve městě Concepción, kde se po zemětřesení divoce rabovalo, nadále platí zákaz vycházení po dobu 18 hodin denně. [celá zpráva]

Současně prezidentka uvedla, že země bude potřebovat mezinárodní pomoc: „Chile má zdroje na mnoho akcí, ale budeme žádat o úvěr od Světové banky a z dalších zdrojů.“ Dodala, že Chile bude znovu vybudováno. Podle jejího odhadu ale potrvá nejméně tři čtyři roky, než se situace v zemi vrátí do původních kolejí.

Do země již proudí humanitární pomoc. V pátek zemi navštíví generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemětřesení v Chile má již 708 obětí

Počet obětí sobotního zemětřesení v Chile se vyšplhal již na 708, oznámila v neděli chilská prezidentka Michelle Bacheletová. Chilská televize předtím uvedla,...

Výběr článků

Načítám