Hlavní obsah

Zabití Sulejmáního je krokem k odvrácení války, ne k rozpoutání, prohlásil Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usmrcením íránského generála Kásima Sulejmáního učinily Spojené státy krok k odvrácení války, nikoli k jejímu rozpoutání, prohlásil v pátek americký prezident Donald Trump, citovaný agenturou Reuters. Washington podle hlavy Bílého domu neusiluje o změnu režimu v Íránu, Sulejmání však stál za nedávnými útoky na americké cíle v Iráku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Atentát na íránského velitele Kásima Sulejmáního v BagdáduVideo: Reuters/AP

 
Článek

"Sulejmání plánoval bezprostředně hrozící a zákeřné útoky na americké diplomaty a vojáky, ale my jsme ho přistihli při činu a zneškodnili," citovala agentura Reuters z vyjádření Trumpa při vystoupení ve floridském rezortu Mar-A-Lago. "Jeho hrůzovláda skončila," dodal americký prezident.

USA zabily největší vojenskou chloubu Íránu Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Americká armáda v noci na pátek na Trumpův příkaz provedla raketový útok, při němž kromě předního íránského velitele zahynulo i několik dalších lidí včetně člena vedení vlivných iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise. "V noci na dnešek jsme podnikli krok k zastavení války. Nepodnikli jsme krok k rozpoutání války," řekl o operaci prezident USA.

Záznam: Íránci vyšli po smrti Sulejmáního do ulicVideo: AP

Poslední sekundy života generála Sulejmáního. Irácká televize ukázala záběry výbuchu

Blízký a Střední východ

Teherán po smrti Sulejmáního hrozí ráznou odvetou a Trump uvedl, že Washington je připraven na jakoukoli odpověď. Zopakoval, že USA neusilují o změnu režimu v Íránu, podle Trumpa ale "agrese íránského režimu v regionu musí ihned skončit".

Americký útok provedený za pomoci bezpilotního letounu je dalším z projevů rostoucího napětí mezi Íránem a USA, které začalo v roce 2018, kdy USA odstoupily od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu, pokračovalo incidenty v Perském zálivu a vyvrcholilo sérií útoků v Iráku. V úterý demonstranti napadli americké velvyslanectví v Bagdádu a objekt opustili až druhý den.

Strach z třetí světové války. Atentát na Sulejmáního rozpoutal obavy nejen v USA

Blízký a Střední východ

Informace o Sulejmáního plánech

Šéf amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley v pátek uvedl, že USA měly jasné a jednoznačné zpravodajské informace o tom, že se Sulejmání chystal vést násilný boj proti USA. Milley řekl, že podle těchto informací íránský generál plánoval významnou násilnou kampaň proti USA, a zároveň varoval, že přes Sulejmáního likvidaci by se jeho plány stále mohly uskutečnit.

"Je tu hrozba? To je zatraceně pravda, hrozba tu je. Ale my pracujeme na tom, abychom ji zmírnili," řekl Milley ve své kanceláři v Pentagonu skupině novinářů.

Ujistil také, že Spojené státy plně chápou strategické důsledky vyplývající z úderu proti Sulejmánímu. Riziko nečinnosti však podle něj bylo větší než riziko, že jeho zabití dramaticky vystupňuje napětí s Teheránem. Íránský generál chystal "bezprostřední a hrozivé útoky", dodal Milley.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám