Hlavní obsah

Vyšetřovatelé po Epsteinovi cílí na jeho naháněčku

Právo, CNN, BBC, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 2015 chybí na akcích společenské smetánky, jako kdyby chtěla všem zmizet z očí. Teď však kolem nejmladší dcery někdejšího mediálního magnáta Roberta Maxwella Ghislaine Maxwellové (57) opět ožila obvinění, že miliardáři Jeffreymu Epsteinovi, jenž byl v sobotu nalezen oběšený ve své cele, naháněla nezletilé dívky a podílela se na jejich sexuálním zneužívání.

Foto: Profimedia.cz

Ghislaine Maxwellová

Článek

Federální soud totiž i přes její červencovou žádost odpečetil 2000 stran z kauzy jedné ze zneužitých dívek Virginie Giuffreové.

Ta před čtyřmi lety Maxwellovou žalovala za to, že obstarává nezletilé dívky k sexuálním hrátkám Epsteinovi a jeho vlivným přátelům.

Dokumenty přinášejí podrobnosti k tehdy zveřejněným pasážím výpovědi Giuffreové a rovněž její pozdější místopřísežná prohlášení, v nichž padají jména prominentů.

Ji osobně v roce 1999, kdy jí bylo 15, měla Maxwellová nalákat k Epsteinovi, aby mu poskytla masáž. Byla to však jen záminka k sexu, a tři roky ji pak měli nutit, aby vyhověla jejich známým.

Prominenti mezi klienty

V roce 2016 Giuffreová vypověděla, že při třech příležitostech se takto musela setkat s britským princem Andrewem, druhým synem britské královny Alžběty II., bývalým guvernérem Billem Richardsonem nebo exsenátorem Georgem Mitchellem.

Kromě toho ji měl Epstein poskytnout k sexuálnímu pobavení „dalšímu princi“, „cizímu prezidentovi“, „známému premiérovi“ a vlastníku velkého hotelového řetězce, jejichž identita však zůstává skryta.

Foto: Handout, Reuters

Jeffrey Epstein je vyšetřován ze zneužívání desítek nezletilých dívek v New Yorku a na Floridě

Další dívka, Johanna Sjobergová, v dokumentech pod přísahou vypověděla, že byla donucena mít sex také s princem Andrewem v roce 2001 přímo v Londýně. Podle uvolněných dokumentů měla i Maxwellová vlastní sexuální otrokyně.

Nová fakta budou mít nejspíš dlouhou dohru. Pro Maxwellovou, jež bývala ozdobou všech večírků, patrně také.

Po krátkém románku s Epsteinem na počátku 90. let, kdy po otcově smrti přesídlila z Londýna do New Yorku, zůstala jeho blízkou spolupracovnicí.

„Paní domu“ v centru pedofilní kauzy

Svědci v jeho pedofilní kauze dokonce označili Maxwellovou jako „paní domu“, napsal v roce 2009 list The New York Times. Znala se s řadou prominentů, zvlášť často se stýkala s princem Andrewem, což vedlo bulvár ke spekulacím, že udržují vztah.

Foto: Neil Hall, Reuters

Princ Andrew

V roce 2017 a letos v dubnu proti ní směřovaly žaloby dalších dvou dívek, na jejichž zne­užití se podílela. Zmiňují dokonce, že jim vyhrožovala násilím, pokud se nepodřídí. Maxwellová všechna obvinění vždy popřela.

Giuffreovou dokonce označila za lhářku, ale ta ji žalovala za očerňování a Maxwellová se s ní mimosoudně vyrovnala údajně v řádu „milionů“.

Právníci Maxwellové tvrdí, že ani oni neznají její nynější adresu. Je ale jasné, že je to právě ona, kdo se po sobotní smrti Epsteina ocitl v samém středu vyšetřování celé pedofilní kauzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám