Hlavní obsah

Vypalování lesů v Amazonii je výnosný ilegální obchod

Vypalování lesa v Amazonii za účelem získání zemědělské půdy je výnosným obchodem organizovaného zločinu. Za tisíc hektarů se na černém trhu platí asi milion brazilských realů (zhruba 5,6 milionu korun), píše španělský list El País s odkazem na brazilskou prokuraturu.

Foto: Leo Correa, ČTK/AP

Vypálená část pralesa v brazilské Amazonii.

Článek

„Máme podezření na organizované akce,“ uvedla brazilská generální prokurátorka Raquel Dodgeová začátkem týdne po schůzce s prokurátory států brazilské federace, na jejich území leží amazonský deštný prales. Cílem vyšetřování je zjistit, jaké organizované skupiny stojí za částí požárů v Amazonii. Ty jsou co do počtu nejhorší za posledních pět let.

Vyšetřovací tým se nyní zabývá i kauzou takzvaného Dne ohně, o němž informoval začátkem měsíce regionální deník v amazonském státě Pará, který patří k nejvíce postiženým lesními požáry. Skupina nejméně 70 zemědělců a ilegálních obchodníků s odlesněnou půdou se přes aplikaci WhatsApp domluvila, že 10. srpna uspořádá Den ohně. Cílem bylo vypálením lesa v okolí dálnice BR-163.

Podle deníku El País se prokurátor státu Pará o této události dozvěděl předem a varoval ústav pro životní prostředí IBAMA. Ten údajně odpověděl, že v této věci nemůže nic dělat. Po odvysílání reportáže o Dni ohně nařídil prezident Bolsonaro federální policii, aby kauzu vyšetřila.

Krajně pravicový prezident Bolsonaro, který je v úřadu od letošního ledna, dlouhodobě čelí kritice, že zlehčuje varování ekologů před odlesňování Amazonie a upřednostňuje ekonomické zájmy před ekologickými.

Reklama

Výběr článků

Načítám