Hlavní obsah

Výletní loď scientologů nesměla kvůli spalničkám zakotvit na Svaté Lucii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatá Lucie

Na americkou výletní loď byla u karibského ostrova Svatá Lucie uvalena karanténa, když se ukázalo, že jeden z lidí na palubě má spalničky. Nikdo z ní nesměl vystoupit, uvedla stanice BBC. Podle televize NBC jde o loď Freewinds, která patří scientologické církvi. Loď už od břehů ostrova odplula.

Foto: Profimedia.cz

Loď scientologů Freewinds

Článek

Šéflékařka ostrova Merlene Fredericksová Jamesová uvedla, že na lodi onemocněl jeden člověk spalničkami a že to má potvrzeno ze „dvou věrohodných zdrojů“. „Lodní lékař potvrdil případ na lodi,“ řekla šéflékařka stanici NBC. Kvůli tomu „považovala za obezřetné uvalit na loď karanténu“.

Důvodem je podle ní vysoká nakažlivost spalniček: „Jedna nakažená osoba může při kašli a kýchání kapénkami snadno nakazit další, takže nejen kvůli potvrzenému případu spalniček, ale kvůli riziku možné infekce od dalších lidí na lodi jsme považovali za obezřetné rozhodnutí neumožnit nikomu vylodit se.“

Úřady na ostrově ale nemohly zabránit lodi odplout, k čemuž došlo před půlnocí místního času (5:59 SELČ).

Podle NBC se jedná o loď Freewinds, která patří sektářské Scientologické církvi. Ta na ní především pořádá kurzy pro své příslušníky. Jen na této lodi je možné získat zasvěcení do nejvyššího stupně scientologie.

Případ nákazy byl na lodi zjištěn v době rostoucího počtu nákazy spalničkami v USA, kde jimi letos onemocnělo přes 700 lidí, což je 25leté maximum. Jen minulý týden bylo evidováno 78 nových případů. V USA je evidováno 13 ohnisek epidemií, které zasáhly 22 států. Většinou se šíří v rodinách, které odmítají očkovat své děti, což je třeba případ newyorské ortodoxní židovské komunity.

Reklama

Výběr článků

Načítám