Hlavní obsah

Přes 200 lidí z univerzit v Los Angeles muselo do karantény kvůli spalničkám

Los Angeles

V Los Angeles je více než 200 studentů a zaměstnanců dvou univerzit v karanténě kvůli spalničkám, které mohli dostat od svých kolegů. Problémy s nákazou postihly Kalifornskou univerzitu (UCLA) a Kalifornskou státní univerzitu. Jsou to lidé, kteří buď nebyli proti infekci očkováni, nebo nemohou prokázat, že jsou imunní.

Foto: Profimedia.cz

Spalničky, které u nakaženého propukly. Ilustrační foto

Článek

Karanténa byla nařízena už v noci na čtvrtek místního času. Pro dotyčné osoby to znamená, že musí zůstat doma, vyhýbat se kontaktu s ostatními lidmi a musí informovat úřady, pokud se u nich vyskytnou příznaky nemoci.

Losangeleské úřady nařídily karantény na dobu do 24 do 48 hodin, během nichž je třeba prokázat, že jsou vůči spalničkám imunní, uvedla UCLA. Někteří lidé však možná budou muset zůstat v karanténě až týden.

Počet případů spalniček ve Spojených státech se letos blíží sedmi stovkám, což je nejvyšší počet za posledních 25 let. Nárůst případů přičítají odborníci špatné informovanosti rodičů, kteří se brání očkování svých dětí. Zhruba tři čtvrtiny letošních výskytů byly zaznamenány ve státě New York.

Jeden student Kalifornské univerzity, u něhož byla nákaza diagnostikována, mohl v dubnu v areálu školy infikovat na 500 lidí. Na druhé škole - Kalifornské státní univerzitě jeden ze studentů nakažený spalničkami navštívil knihovnu a možná přišel do styku se stovkami lidí, včetně studentů.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, pacient musí do karantény a vyšetřeni jsou i další lidé, kteří s ním přišli do styku. Nemoc se šíří vzduchem, inkubační doba, tedy čas od nakažení organismu po první příznaky, je sedm až 21 dní.

Příznaky nemoci jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Spalničky

Spalničky patří mezi nejzávažnější virová onemocnění především dětského věku. Není na ně lék. Nákaza se šíří vzduchem a nevyhýbá se ani dospělým.

Jejím zdrojem je nakažený člověk v počátečním stadiu nemoci, kdy ještě nedošlo k výsevu typické spalničkové vyrážky.

Klasický průběh spalniček připomíná v začátku nachlazení. Člověk má rýmu, kašel, zanícené oční spojivky a trpí světloplachostí. V ústech se objeví šedobělavé skvrny se zarudlými okraji a posléze se od uší a krku po dolní končetiny začne šířit červená vyrážka. Mohou nastat i další, vážné komplice, např. zápal plic či encefalitida.

V ČR bylo pravidelné očkování proti nákaze spalničkami zavedeno v roce 1969, nejdříve jednou dávkou a od roku 1975 dvěma dávkami vakcíny.

Po překonání spalniček je člověk vůči této nákaze celoživotně chráněn.

Reklama

Související články

Studie: Očkování k autismu nevede

Dánská studie vyvrací domněnku, že nejčastěji používaná vakcína známá pod zkratkou MMR vede k autismu. MMR chrání dítě proti spalničkám, příušnicím...

Výběr článků

Načítám